Nu är den preliminära rösträkningen klar – här är resultatet

Nu är den preliminära rösträkningen klar. Så ser resultatet ut.


Den preliminära rösträkningen har färdigställts – och den visar 144 mandat till det rödgröna blocket och 143 till Alliansen, skriver Aftonbladet. Sverigedemokraterna fick sammanlagt 62 mandat. 

Resultatet visar också på ett högt valdeltagande detta valår, 87,1 procent av röstberättigade svenskar har röstat i riksdagsvalet.

I eftermiddags hade man räknat färdigt de cirka 200 000 utlandsrösterna och de sena förtidsrösterna. 

Totalt är det cirka 26 300 röster som skiljer blocken. 

Så här kan regeringen komma att se ut

Just nu är det väldigt ovisst vad gäller hur den kommande regeringen kommer att se ut. Men det finns fyra troliga alternativ:

1. Stefan Löfven regerar vidare
De rödgröna blev största blocket – och Socialdemokraterna blev största parti. Men det kommer bli väldigt svårt för Stefan Löfven att behålla posten som statsminister. 

För att han ska kunna sitta kvar måste han övertala tillräckligt stor del av riksdagen att acceptera honom i ett statsministerval. Det blir svårt. 

Om han lyckas med det måste han förlita sig på att Alliansen går med på en ny slags decemberöverenskommelse och att de fyra borgerliga partierna lägger egna budgetar – med andra ord så som det sett ut senaste fyra åren. 

Men Alliansen lär knappast acceptera att "lägga" sig för de rödgröna igen. 

2. Ulf Kristersson blir statsminister i Allians-regering
Om Löfven blir avsatt eller väljer att avgå är scenen öppen för att Moderaternas Ulf Kristersson blir statsminister.

Och att tvinga Löfven att avgå är egentligen den lätta biten för Kristersson. Allt som krävs är att en majoritet av riksdagen röstar nej till Löfven som statsminister – något som ser sannolikt ut i nuläget. 

Men sen blir det svårare för Ulf, eftersom han i praktiken måste gå till SD och be om stöd inför varje viktig omröstning. Annars kommer alltid de rödgrönas förslag att vinna. Om rödgröna blocket dessutom skulle välja att lägga fram en gemensam budget måste Alliansen förhandla med SD inför varje budgetomröstning för att försäkra sig om att Åkessons ledamöter röstar på högerbudgeten. 

3. Ulf Kristersson blir statsminister i liten regering
Om Alliansen inte kan enas i hur man ska se på Sverigedemokraterna och agera mot Jimmie Åkesson kan Kristersson vilja bilda en liten regering. Den skulle kunna bestå av bara Moderaterna eller M/KD. Den regeringen skulle kunna strunta i Liberalernas och Centerpartiets åsikter om politik, men ändå få C och L:s godkännande i riksdagen. 

4. Nyval
Om inget av ovanstående lyckas, och om det blir tydligt att inget av blocken kan få stöd i riksdagen, så lär det utlysas nyval. Detta kommer dock ske först någon gång under hösten. 

Detta är valresultatet

Vänsterpartiet: 7,9 procent

Socialdemokraterna: 28,4 procent

Miljöpartiet: 4,3 procent

Liberalerna: 5,5 procent

Centerpartiet: 8,6 procent

Kristdemokraterna: 6,4 procent

Moderaterna: 19,8 procent

Sverigedemokraterna: 17,6 procent

MANDATFÖRDELNING: 

Rödgröna: 144

Alliansen: 143

Sverigedemokraterna: 62

Artikeln uppdateras.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.