En person rattsurfar – till höger ett polisemblem.
Nu kommer du kunna få böter direkt. - Foto: Fredrik Sandberg/Johan Nilsson/TT

Nu kan du få böter direkt om du rattsurfar

Att ha mobilen framme när du kör bil kan bli dyrt. Nu kommer polisen kunna ge dig böter direkt vid vägkanten. Och det kommer bli dyrt.


Är du en av dem som gärna plockar upp mobilen för att kolla Facebook eller skriva ett mess samtidigt som du kör? Du vet väl att det inte bara livsfarligt, utan också olagligt?

Sen i februari i år är det alltså olagligt att sitta och använda mobilen samtidigt som man kör bil, men tidigare har det inte varit helt klart vilket straff mobilsyndarna ska få. Detta är något Nyheter24 tidigare skrivit om.

Men från och med 1 oktober kommer polisen ha möjligheter att dela ut en böteslapp direkt vid vägkanten, skriver SVT Nyheter. 

Och hur dyrt blir det då för den som syndar vid ratten? Jo, 1 500 kronor i böter. Det är onekligen pengar som skulle kunna gå till mycket skoj, 187 stycken Piggelin till exempel. Eller tusen koppar kaffe på Börjes i Tingsryd. 

Men framför allt kanske det är bra att tänka på att man utgör en livsfara för sig själv och andra om man får för sig att kika lite på nallen medan man kör. 

Du kanske minns när Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor filmade med mobilen samtidigt som hon körde bil? Kolla på klippet här!

/
Bil
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du kolla mobilen när du kör?
Tack för din röst!