Här kör Ebba Busch Thor bil och använder mobilen samtidigt

Att köra bil och använda mobilen är att leka med sin egen och andras säkerhet – men Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor gör det ändå.


Att vara uppmärksam när man kör bil är inte bara rent hyfs – det kan också rädda liv. Varje år skadas runt 100 personer i trafiken i Sverige på grund av att föraren använt mobilen samtidigt som man kört bil. 

Men en som verkar tycka det är okej att instagramma och köra bil samtidigt är Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor

I en video som Nyheter24 nu kan visa, avslöjar hur toppolitikern kör bil och filmar sig själv samtidigt. 

"Själv i bilen" skriver hon på Instagram, samtidigt som man ser i solglasögonens spegelbild att hon håller i ratten med ena handen och mobilen i den andra. 


– Det är jätteolämpligt beteende, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, till Nyheter24. 

Kan vara olagligt

Zeidlitz pekar på att det i Sverige är det är förbjudet att framföra motorfordon och samtidigt använda kommunikationsutrustning på ett sådant sätt att det äventyrar trafiksäkerheten, men det är tillåtet om det inte påverkar körningen negativt. 

Med andra ord ligger KD-ledarens körning i en gråzon. Men Zeidlitz menar att det är anmärkningsvärt att en högt uppsatt politiker beter sig på det här viset.

– Det är ett tecken på väldigt dålig omdöme. 

Nyheter24 har varit i kontakt med Kristdemokraterna. 

– Man ska inte filma när bilen rullar. Ebba ville med filmen ge en bild av när Ebba sjunger själv i bilen. Det var självklart inte bra, skriver Busch Thors pressekreterare Ofelia Namazova Venneman i ett sms till Nyheter24. 

Ebba Busch Thor har tidigare sagt att hon tror att Adam och Eva var de första människorna – läs mer om det här

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du förtroende för Ebba Busch Thor?
Tack för din röst!