Söndag 18 Apr
Stockholm

Det här kan hända om du kör bil och kollar på mobilen

Man som tittar ner i sin mobil när han kör bil.
Rättsprocessen kan bli lång för den som kollar på mobilen under bilkörning. Foto: TT

Mobilförbudet är i full gång. Men vad händer egentligen om polisen ser att du sitter och messar bakom ratten?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sen den 1 februari i år har livet blivit bra mycket svårare för alla som gillar att pilla på mobilen och köra bil samtidigt. 

Tidigare var det olagligt att använda mobilen under bilkörning, men bara om det ansågs påverka körförmågan. Men nya hårda linjen innebär att alla som messar, filmar eller spelar spel eller ens håller i mobilen och kör bil samtidigt bryter mot lagen. 

Enligt Expressen har redan 29 bilister åkt fast när de mobilsyndat, men att bestämma vad straffet blir är inte helt enkelt. 

Vad blir straffet?

Förra året sa regeringskällor för Nyheter24 att bötesbeloppet skulle bli 1 500 kronor. Men verkligheten har blivit en annan. 

Eftersom det fortfarande inte finns några vägledande domar, så går varje fall till domstol, där man ska bestämma vad straffet ska bli. För att få en vägledande dom måste ett fall komma upp i Högsta domstolen, och det kan ta ett helt år, skriver TT enligt Sydsvenskan

Med andra ord kommer du inte få en böteslapp i handen om du blir tagen med fingrarna på mobilen, däremot kan det bli en lång rättsprocess.

Så håll ögonen på vägen istället för på mobilen. 

Undantag i lagen

Men det är inte alla som måste lyda nya lagen. Blåljuspersonal, alltså poliser, ambulanser och andra utryckningsfordon får titta på mobilen. Även Säpo får kika på skärmen medan de kör bil. 

Här kan du läsa mer om lagarna som börjar gälla i år!

Tycker du nya lagen är bra?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela