Polisen, körning.
Nu får fortkörare runtom i landet passa sig. - Foto: Foto: Claudio Bresciani / TT, Shutterstock (Montage)

Polisen meddelar: Utökade fartkontroller i hela landet

Är du fortkörare? Då kommer du att behöva se upp ute på vägarna. Nu ökar polisen nämligen fartkontrollerna i hela landet.


Om du är en fortkörare kan denna vecka bli extra tuff. Det är nämligen den nationella trafikinsatsveckan.

Det innebär att det kommer att vara extra många fartkontroller på de svenska vägarna. Och om du tror att du kommer undan när du kör 97 på en 90-väg så har du fel. 

För enligt polisen så kommer även mindre fartbrott att bevakas. Och de menar att det just är på grund av att så många gör små överträdelser som medelhastigheten blir hög. 

– De är många och har därför stor effekt på medelhastigheten, säger Ursula Edström, trafikstrateg på polisen till Expressen

Och det är just att sänka hastigheten som ligger i fokus för polisen denna vecka. De hoppas på så sätt kunna  minska antalet döda och svårt skadade i trafiken. Och för att göra det så så menar de att även små hastighetsöverträdelser måste bevakas.

– Små hastighetsöverträdelser är vanligast. Det stora flertalet av de som kör för fort ligger mellan 6-10 kilometer i timmen över hastighetsbegränsningen. Men de är många och har därför stor effekt på medelhastigheten, säger Ursula Edström till Expressen och fortsätter:

– Det är viktigt att människor förstår att små överträdelser har stor påverkan och att det handlar om deras egen och medtrafikanternas säkerhet, det handlar om att rädda liv. 

Hastighetssänkning kan rädda liv

Enligt polisen är det många som inte förstår varför man inte lägger fokus på de som åker supersnabbt istället för de som fortkör strax över hastighetsgränsen. Men de menar att det är för att en lägre snitthastighet betyder färre dödsfall. 

– Om medelhastigheten sänks med 1 - 2 kilometer i timmen märks det knappt för den enskilde men det har stor potential för att rädda liv, säger Maria Krafft, måldirektör Trafikverket till Expressen.

Maria menar att en sänkning med 1 km/h av snitthastigheten kan rädda 15 liv varje år. Och det är just därför polisen lägger fokus på att få alla respektera trafikreglerna.

– Hastigheten är en starkt bidragande orsak till skador och därför är det viktigt att få fler förare att följa hastighetsgränserna, säger Hans Yngve Berg, utredare på Transportstyrelsen till Expressen. 

Tidigare i år infördes också den så kallade rattsurfingslagen och redan nu har hundratals hunnits åtalas. Läs mer om rattsurfing här. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du köra för fort?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Blinken till Peking – ska pressa Kina om kriget

Trots gängvåldet – inget rår på knarkpriserna

Pandemi, inflation eller gängkrig – inget verkar bita på de historiskt låga gatupriserna på narkotika, enligt en ny rapport. Det visar på svårigheterna med att bekämpa den här marknaden, säger Ulf Guttormsson vid organisationen CAN.

Klart uppåt på Asienbörser

1 timme sedan
Det var klart uppåt för ledande index på Asienbörserna i onsdagens handel, till en del förklarad av optimism om de stora techbolagens utveckling.

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

2 timmar sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.