Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Safet Makas misstänktes för mord – efter fruns självmord

- 26/09/2018, 18:01 -

I Uppdrag granskning berättar Safet om när han kom hem från jobbet och insåg att hans fru tagit livet av både sig själv och deras tre barn. Safet misstänktes först själv för att ha dödat dem, och nu vill han ta reda på vad som egentligen hände.

I kvällens Uppdrag granskning tar man upp ett fruktansvärt fall. Det var den 20 juli 2017 som Safet Makas fick ett samtal till jobbet som han aldrig kommer glömma. Han ombads att direkt åka hem då det upptäckts en brand i familjen Makas lägenhet. 

När Safet väl kom hem var tragedin ett faktum, men han skulle inte förens om några timmar förstå hela omfattningen av vad som hänt. Det Safet såg när han kom hem var hur ambulanspersonal gjorde återupplivningsförsök på hans äldsta son. Kort därefter togs han omhand av polis, och han blev misstänkt för mord på hela sin familj. 

Safet Makas
Safet Makas blev misstänkt för att ha mördat sin familj. Bildkälla: SVT

Det visade sig att Safets fru, Magdalena, tagit livet av sig själv och parets tre barn. Alla hittades med skärskador på halsen. Senare framkom att familjen skulle vräkas samma dag som den fruktansvärda tragedin skedde, men det här hade Safet ingen aning om. 

Fick aldrig veta något

Polisen trodde först inte på att Safet inte vetat om vräkningen och familjens övriga problem. Barnen hade nämligen utretts av socialtjänsten och familjen hade inte betalt hyran på två år. Men snart förstod de att han talade sanning, Safet hade aldrig fått veta någonting om familjens problem. 

Magdalena hade alltid tagit hand om familjens ekonomi och varit hemma med barnen. Utåt sett hade hon inte visat att något förändrats, men två år innan självmordet slutade hon plötsligt betala hyran. Hon hade under den här perioden kontakt med socialtjänsten. Men hon sa aldrig någonting till sin man. 

Trots att socialtjänsten ska kontakta båda vårdnadshavarna när barn utreds, tog man aldrig kontakt med Safet. De trodde på Magdalena när hon berättade att Safet inte hade någon mobiltelefon. 

Safet söker svar

Idag går Safet fortfarande igenom alla detaljer kring sin familjs död och försöker förstå hur det här kunde hända och hur hans fru tänkte. 

– Hon var en jättebra mamma, hon gjorde allt för sina barn, säger han i Uppdrag granskning. 

En bild på Safets fru och barn
Under ett möte med socialtjänsten visar Safet upp en bild på sin fru och sina barn. Bildkälla: SVT

Han tar hjälp av tolkar och bokar in möten med socialtjänsten för att få svar på de frågor som håller honom vaken om nätterna. Socialtjänsten gjorde fem dagar efter händelsen en anmälning mot sig själva och erkänner för Safet att de gjort många fel. 

– Vi har brustit, men vi kan inte vara den enda orsaken till en sådan här familjetragedi, säger Maria Sjödahl som är områdeschef på socialtjänsten i Angered där Safet och hans familj bodde.  

Hör Safet själv berätta om tragedin i klippet ovan. 

Uppdrag granskning sänds onsdag 26 september 20:00 i SVT1 och på SVT Play.