Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 vulkaner som kan begrava delar av vår jord i aska

Nyheter | 30/09/2018 22:12

Det finns 27 vulkaner som skulle kunna få utbrott och förstöra större delen av jorden. De ser ofta inte så farliga ut men det är under ytan det händer. Här är fem vulkaner vi ska se upp för.

Visste du att det finns så många som 27 vulkaner som kan begrava kontinenter i aska och då också utplåna nationer. 

Man mäter vulkaner efter sin explosiva potential med en skala som kallas för VEI-skalan (Volcano Explosivity Index).

När en vulkan mäts till VEI 0-utbrott är det en stillsam och lugn utströmning av magma och det är inga explosioner eller askbildning.

Senast en vulkan mättes till VEI 8-utbrott var för 26 500 år sedan. På Nya Zeelands nordö exploderade vulkanen Taupo. Askan la sig som ett 200 meter långt täcke runt vulkanen. Askan var så tjock som 18 centimeter 100 mil bort.

1. Tobasjön, Sydostasien

För 75 000 år sedan hade Tobasjön mänsklighetens historias kraftigaste utbrott. Utbrottet utrotade så många så att endast tre tusen personer överlevde i hela världen, skriver sajten Express. 

2. Tauposjön, Oceanen

På Nya Zeelands nordö mättes Tauposjön till ett VEI 8 -utbrott med totalt 1 170 kubikmeter aska och magma som la sig som ett täcke på marken. Det här var för 26 500 år sedan men vulkanen är fortfarande aktiv och har ofta mindre utbrott. 

3. Vilamacalderan, Sydamerika

Det finns flera vulkaner som ligger i Chile, Bolivia och Argentina. De har haft utbrott de senaste sex miljoner åren. 

Det är Stillahavsplattan som pressar sig ner under Sydamerika och gör så att det blir aktivitet hos vulkanerna. 

4. Paektusan, Östasien

Där Paektusan ligger pressar sig Stillahavsplattan sig ner och om den pressar sig tillräckligt långt ner kan den skapa liv i vulkanen. Men det är inte bara Paektusan som kan bli aktiv utan också japanska Aso-san, Aira och Kikat. Om de blir aktiva kan de begrava hela öriket i aska.

Yellowstone
Yellowstone, Nordamerika. Bildkälla: Unsplash

5. Yellowstone, Nordamerika

För 639 000 år sedan hade vulkanen ett utbrott. Om ett utbrott från den legendariska vulkanen skulle ske idag, så skulle stora delar av centrala Nordamerika ödeläggas. 

I klippet ovan kan du se fler bilder.