Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Butiksjätten Ica slutar sälja engångsprylar i plast

Nyheter | 01/10/2018 11:23

Nu meddelar butikskedjan ICA att de kommer att sluta med engångsprylar i plast för att istället storsatsar på muggar, tallrikar och bestick gjorda av papper.

Förra året började många butiksjättar ta betalt för plastpåsar, istället för att ge bort dem gratis, till följd av ett EU-direktiv. Direktivet har som mål att minska plastförbrukningen i Europa drastiskt och siktar på att vi 2025 bara ska använda cirka 40 plastpåsar per person per år. 

Bara tre månader efter direktivet sattes i kraft visade en undersökning från Naturskyddsföreningen att butikerna MQ, Apoteket Hjärtat och Joy tillsammans minskat sin plastpåsanvändning med två miljoner påsar. Läs mer om det här.

Byter ut plast mot papper

Nu går matvarukedjan Ica ut med en egen satsning som de hoppas kunna bidra till minskad plastanvändning. Ica har satt upp som mål att alla engångsartiklar i plast, inkluderande plastbestick, plastmuggar och plasttallrikar, ska bort till 2020, enligt Aftonbladet

2022 har de som mål att alla förpackningar ska gå att återanvända. Och åtta år efter det 2030, så hoppas de att alla förpackningar ska vara gjorda av återvunnen plast, alternativ helt fossilfria råvara.

"Vi behöver både minska den totala användningen av plast och se över vilken typ av plast vi använder. Det ställer krav på oss som företag att vara med och driva utveckling", skriver Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör Ica Gruppen, i ett pressmeddelande.

Utökar även panten

Ica meddelar att de även kommer att utöka antalet förpackningar med pant, så att även saft- och juiceflaskor omfattas.

I somras så tog Ica ett kontroversiellt beslut och slutade sälja en populär vara i samband med värmeböljan, här kan du läsa mer om det

Borde fler butiker sluta sälja plast?