Det råder eldningsförbud över hela Sverige.
Efter eldningsförbudet så väljer Ica att sluta sälja sina engångsgrillar. - Foto: TT

Efter förbudet – Ica slutar sälja engångsgrillar

Ica har valt att sluta sälja engångsgrillar i hela landet. Anledningen är det rådande eldförbudet runt om i Sverige.


I söndags kunde vi rapportera att grillning nu räknades som eldning i Sverige och att ett eldningsförbud trädde i kraft över hela landet. Något som du kan läsa mer om här.

Anledningen till eldningsförbudet är den otroliga värmeböljan som har kännetecknat den svenska sommaren i år. Du kan läsa mer om värmeböljan här.

Och grund av den extrema torkan och eldningsförbudet så meddelar nu Ica att de stoppar all försäljning av sina engångsgrillar.

"Ett medvetet beslut vi har tagit"

– Vi förstår att man kan bli besviken, men det finns andra och mycket säkrare sätt att grilla. En engångsgrill har inte det säkra skyddet undertill, och vi vill inte att det ska komma i kontakt med marken när det är sådan extrem torka, säger Tony Holmberg, VD på Ica special, till TV4 Nyheterna och fortsätter:

– Det är ett medvetet beslut vi har tagit för att ta ansvar, då vi inte vill att våra egna engångsgrillar ska hamna i risk för brand. Det är ett ansvar man får ta, då får inte det kommersiella gå över.

Kött på en engångsgrill. Bild: TT

Viktigt att tänka på när du grillar hemma

Det finns några saker att tänka på om du ska grilla hemma på din tomt. Dels att försöka grilla på underlag som sten och grus och att ha mycket vatten nära till hands så att du kan släcka kolen när du har grillat klart för dagen.

– Ett misstag är att tro att glöden slocknar snabbare än vad den gör. Den kan vara het i upp till ett dygn, säger Björn Björkman på Brandskyddsföreningen till Aftonbladet.

Riktlinjer och tips till dig som ska grilla från MSB:

  • Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder eftersom att de blir väldigt varma. Om du använder en engångsgrill så ställ den inte direkt på torrt gräs eftersom att botten på grillen ofta är glödhet. Glödhetsbränder är svåra att se och släcka.
  • Om du använder exempelvis en röjsåg tänk då på att även små gnistor kan antända bränder nu när det är så torrt ute. 
  • Om du röker så se till att du inte slänger fimparna varstans. Och inte heller kastar glödande fimpar ut från en bil eller ett tåg eftersom att du inte har kontroll över vart den sedan landar.
  • Avgasrör eller katalysatorn på din bil kan använda vegetationen så tänk på vart du ställer din bil. 
  • Att använda gasolbrännare för att bekämpa ogräs rekommenderar inte MSB eftersom att det kan orsaka direkt fara. 

Säg till dina vänner och nära och kära att det råder eldförbud runt om i Sverige. Var uppmärksam på eventuell rök från brand om du är ute i naturen. Om du ser en brand så förflytta dig snabbt till en säker plats. OM det inte är så att du enkelt kan elden. Ring och larma till 112 snarast. 

TV: Grillning räknas nu som eldning – eldningsförbud råder i hela landet


Ica
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du grilla?
Tack för din röst!
Senaste nytt

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i krock i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

En man hotar att spränga sig själv i luften vid Irans konsulat i Paris, rapporterar fransk radio.

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.