Ikea-grundaren Ingvar Kamprad
Ingvar Kamprad dog tidigare i år. - Foto: Audun Braastad/Tomas Oneborg/TT

Så mycket pengar hade Ikea-grundaren Ingvar Kamprad när han dog

Ingvar Kamprad var en av världens rikaste. Nu framkommer nya uppgifter om hans privata tillgångar.


Ikea-grundaren Ingvar Kamprad var en av Sveriges mest kända och folkkära näringslivsprofiler, och när han avled i vintras blev det en världsnyhet. 

Sen tidigare är det känt att Kamprad var en av världens rikaste när han dog med en total förmögenhet på hela 469 miljarder kronor. 

Dock var det mesta av pengarna uppbundna i Ikea och i familjens stiftelse – så den exakta summan på hur mycket Ingvar Kamprad hade i plånboken har tidigare varit okänt. 

Men nu avslöjas det exakt hur mycket Kamprad hade i privata tillgångar. Och siffran? 1,24 miljarder kronor. Det skriver Expressen Dina pengar. 

Nu ska arvet delas upp, och enligt Dina pengar kommer Ingvar Kamprads fyra barn dela på 600 miljoner kronor. Resten ska gå till att satsa på näringslivet i Norrland. 

Ingvar Kamprad föddes 1926 utanför Älmhult i Småland. 1943 startade han Ikea (en förkortning av Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd). Idag finns Ikea-butiker i 25 länder världen över. 

Du vet väl att Gekås i Ullared har förändrats rejält? Läs mer om det här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du vilja vara miljardär?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.