Måndag 29 Nov
Stockholm

Här är den livsfarliga trenden i Norge – experter varnar

Man dricker diskmedel
Videos på Snapchat sprid när ungdomar dricker diskmedel. Foto: MIKAEL SJÖBERG/TT

Det senaste året har flera utmaningar trendat på nätet och ungdomar har hakat på för att testa dem. Nu har en ny trend kommit till Norge och den är inte något du borde testa!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under de senaste åren har det florerat en hel del olika utmaningar och internet-taggar. Kanske har till och med du själv provat en? 

Men den senaste virala trenden, som just nu pågår i Norge, har visat sig vara livsfarlig. 

Videos på Snapchat sprids när ungdomar dricker diskmedel. På snapchatkontot ”Russekongen” har en sådan video visats hela 40 000 gånger. 

Fler och fler testar utmaningen där de försöker bräcka varandra med hur mycket diskmedel de kan dricka. Men det är en utmaning som kan gå riktigt illa. Något som bland annat livsmedelsexperten Mari Tosteryd varnar för.

– Om man smakar lite är det inte så farligt men om man dricker mycket är det farligt och man kräks, säger Mari Tosteryd, avdelningschef på giftinformationen i Norge.

Hon fortsätter:

– Får man ner diskmedel i lungorna är det även farligt för andningen, säger hon till Aftonbladet.

Det här är ju inte första utmaningen som många hakar på som är farlig utan det finns faktiskt en hel del trender genom tiderna. 

Att få i sig diskmedel kan vara farligt. Bildkälla: Erik Simander/TT

Nyheter24 har tidigare skrivit om 12-åriga Kaitlyn Stanley som fick stora sår på armarna av deodorantspray-trenden. Hon sprayade deodorantspray på armen och det blev vita fläckar som sedan blev sår. 

– Det som händer är att deodoranten kyler ner din hud väldigt snabbt. Med andra ord kan man säga att du förfryser huden, som sedan får köldskador och bryts ner, säger doktor Ranj Singh och ”The deodorant chellenge”.

En annan farlig trend som härjade på internet ett tag var ”Fire challenge”. Trenden gick ut på att tända eld på sig själv i duschen med hjälp av alkogel. Detta är alltså något man absolut inte ska prova. Här kan du läsa mer om det.

Se bilder från ungdomarnas diskmedelutmaning i klippet ovan.

Har du provat en utmaning?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela