Pirate bay ligger nere.
Telia tvingas att förbjuda bland annat Dreamfilm. - Foto: SCANPIX / BERTIL ERICSON / TT

Telia blockerar Dreamfilm och andra populära fildelningssajter

Använder du Telia som internetleverantör? Då är det snart slut på att ladda ner filmer och program från populära fildelningssajter såsom Dreamfilm. Detta efter en nya lag som tvingar Telia att blockera sidorna.


Telia har tidigare inte blockerat flertalet populära streaming- och fildelningssajter som exempelvis Dreamfilm, men nu är det stopp. Telia tvingas nämligen att blockera sajterna efter en ny dom. 

Domen är ett så kallat interimistiskt beslut vilket innebär att det börjar gälla redan från den 30 oktober 2018 tills dess att domen vinner laga kraft. Detta betyder att om du använder dig av Telia så kommer du från och med den 30 oktober inte komma åt fildelningssajterna.

Telia själva är förvånade över domen men har fortfarande inte beslutat sig om de ska överklaga eller inte.

– Vi är förvånade över beskedet och vi ska nu analysera beslutet för att ta ställning till om vi ska överklaga, säger Iréne Krohn, Telias presschef till SVT.

Telia är även försiktiga med att kommentera domen eftersom de anser att de inte kan eller vill bestämma vad som finns på nätet.

– Vi anser att lagstiftare och domstolar ska göra bedömningen. Vi operatörer varken kan eller vill bestämma vad som finns på internet, säger Iréne Krohn.

Dreamfilm blockeras

En av de sajterna som nu kommer att blockeras är Dreamfilm, en sajt där du olagligt har kunnat streama filmer och serier. Utöver Dreamfilm så blockeras även The Pirate Bay, Nyafilmer och Fmovies. Sajterna kommer inte finnas tillgängliga för Telias kunder. Detta beslut gäller från och med den 30 oktober 2018.

Kritik från internetleverantörer 

Domen har dock inte gått obemärkt förbi utan flera andra internetleverantörer ser det här som ett angrepp på operatörerna och deras fria vilja eftersom de omöjligt kan bestämma vad som finns på nätet.

– Jag ser det som ett angrepp på hela operatörskollektivet. Allt som är dåligt på internet ska blockeras, och kommer man inte åt källan ger man sig på operatören. Man förstör internets kärna, att fritt kunna kommunicera, säger Jon Karlung, vd på internetleverantören Bahnhof till SVT

Nyheter24 har tidigare skrivit om en 25-åring som fildelade film. Men fildelningen gav förödande konsekvenser när han krävdes på 20 miljoner kronor. Vill du läsa mer om den nyheten så hittar du den här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fildelat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.