Lisbeth Palme
Lisbeth Palme blev 87 år gammal. - Foto: Claudio Bresciani / TT / Claudio Bresciani/TT

Lisbeth Palme är död – blev 87 år gammal

Lisbeth Palme, tidigare statsminister Olof Palmes änka, är död. Lisbet blev 87 år gammal.


Lisbeth Palme, änka till Sveriges tidigare statsminister Olof Palme har avlidit efter en tids sjukdom, uppger TT. Det är familjen som meddelat det tragiska beskedet. Lisbeth och Olof Palme var gifta från år 1956 till hans död 1986. 

Lisbeth Palme var under sin livstid framstående inom Unicef där hon var ordförande mellan åren 1990-1991. Hon satt även med i den svenska Unicef-kommittén år 1999.

Lisbeth och Olof Palmes son Mårten Palme har valt att inte kommentera dödsfallet vidare utan ber nu om respekt i sorgearbetet. 

– Vi har sagt att vi i familjen inte kommer ge någon ytterligare kommentar än vad vi lämnat till TT, säger Mårten Palme till Aftonbladet.

Hyllas av Stefan Löfven

Stefan Löfven gick snabbt efter beskedet om Lisbeths bortgång ut och hyllade samt sörjde henne på Instagram. 

"Det är med stor sorg jag tagit emot beskedet om Lisbeth Palmes bortgång. Mina tankar finns i denna stund hos Lisbeths och Olofs tre söner och deras familjer. Lisbeth Palme var en engagerad förkämpe för barnets rätt. Hon var tidigt pådrivande för att FN:s barnkonvention blev antagen 1989 och hon var med och förberedde det globala barntoppmötet 1990.", skriver Stefan Löfven på Instagram.

Stefan Löfvens bild på Instagram. Bildkälla: Stefan Löfven/Instagram

Mordet på Olof Palme

Det var sent på kvällen den 28 februari 1986 sköts Sveriges dåvarande statsminister till döds i korsningen mellan Sveavägen och Tunnelgatan i centrala Stockholm.

Mordet på Olof Palme har gäckat det svenska rättsystemet sedan dess men ännu har man inte hittat mannen som dödade honom. Och idag är den så kallade Palmeutredningen en av världens största polisutredningar, enligt polisen själva.

Lisbeth Palme var närmsta vittne under mordnatten och under en vittneskonfrontation år 1986 ska Lisbeth ha pekat ut Christer Pettersson som mördare. Hon ska då ha sagt följande.

"Man ser väl vem som är alkoholist" 

Detta tolkades som att hon blivit informerad om att den misstänkte var missbrukare, vilket Aftonbladet har skrivit om tidigare.  

Stora summor för att lösa mordet

Polisen har sedan skjutningen lagt stora summor på att lösa brottet, år 2016 hade mordet kostat staten 550 miljoner svenska kronor. Kostnader mellan åren 2011 och 2015 uppgick till en hissande summa av över 27,7 miljoner kronor, enligt Aftonbladet.

Löner och arvoden till poliser 2011-2015

27 501 556

Kostnader för personal 2011-2015

77 658

Övriga driftskostnader 2011-2015

198 152

Nyheter24 har tidigare skrivit om detaljen som hade kunnat förhindra mordet på Olof Palme. Vill du veta mer hittar du artikeln här

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.