Olof Palme blev mördad på öppen gata i Stockholm
Olof Palme hade inte behövt dött den där dagen, den 28 februari 1986 - Foto: TT/Montage

Här är detaljen som hade kunnat förhindra mordet på Olof Palme

Den 28 februari 1986 klockan 23:21 hände det som inte fick hända. Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme skjuts på öppen gata mitt i centrala Stockholm. Men en tillfällighet hade kunnat förändrat hela historien.


Mordet på Olof Palme den 28 februari 1986 har gäckat inte bara det svenska rättsystemet utan hela Sverige i över 32 års tid. Och fortfarande har man inte hittat mördaren, trots alla teorier som funnits om vem eller vad som skulle kunna ligga bakom dådet.

Det var i korsningen Sveavägen/Tunnelgatan mitt i centrala Stockholm som statsminister Olof Palme blev mördad. Olof Palme som var påväg hem efter att varit på bio tillsammans med sin fru Lisbet Palme blev kallblodigt skjuten av en fortfarande inte identifierad person. 

Men brottet kanske aldrig hade skett om Björn Rosengren hade gjort ett annat val den kvällen.

Det är i det första avsnittet av den nya dokumentären "Palme, Träsket och mordrättegångarna" som vi får höra när den dåvarande ordförande för Tjänstemännens centralorganisation, Björn Rosengren, berättar om en tillfällighet som hade kunnat räddat livet på Olof Palme.

– På fredagarna gick jag och min fru ut och åt och just denna fredagen gick vi även på bio. Men när vi kom till kassan på biografen så verkade det som att personalen var lite nervösa, men det kan ju ha berott på att statsministern var där. När vi sen går in så upptäcker vi att Lisbet och Olof satt precis framför oss, säger Björn Rosengren och fortsätter:

– Plötsligt vänder han sig om och då pratar vi lite allmänt och så säger han att han ska åka till det Nordiska ministerrådet dagen därpå. Och när vi sen ska skiljas åt utanför så kommer jag ihåg att min fru säger, ska vi inte föreslå att vi kör dem hem? Och då svarar jag att han är ju statsminister det löser de ju själva. 

Vi kommer aldrig få veta om Olof och Lisbet Palme hade tackat ja till skjutsen, men hade de gjort det så hade det funnits en möjlighet att Olof Palme fortfarande varit i livet. 

I spelaren ovan kan de se när Björn Rosengren berättar om sitt sista möte med Olof Palme.

Dokumentären Palme, Träsket och mordrättegångarna sänds torsdagar 21:00 på TV3 och Viaplay och har premiär idag, den 5 april.

Du kanske även är intresserad av:

5 saker du kanske inte visste om Christer Pettersson

Vem mördade Olof Palme? Här är de mest kända teorierna

Känd polis pekas ut i ny teori om Palmemordet - efter anonymt brev

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du följt fallet Olof Palme?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.