Ett barn håller i en mobil – till höger ett gråtande barn. I mitten Tellonyms rosa logga. Kollage.
Tellonym är en av Sveriges mest populära appar. - Foto: Erik Nylander/Janerik Henriksson/TT

Appen Tellonym får hård kritik

Appen Tellonym växer – och nu har sju kommuner i Norge valt att spärra appen. Detta efter att barn utsatts för mobbning genom appen.


Tellonym är en ny app som växer väldigt snabbt – men det verkar som att den används för att skapa ett rent helvete för många barn. 

Appen påminner väldigt mycket om sajten Ask.fm, där man skapar ett konto och sedan låter folk ställa frågor anonymt. 

Tellonym marknadsför sig som en app där man ska våga fråga saker man inte vågat fråga innan, och just nu ligger appen före till exempel Tinder, SR Play, Viafree och McDonald’s app på Appstores topplista. 

Men nu har appen skapat stor debatt i vårt grannland Norge, där sju kommuner nu valt att spärra appen. 

– Sociala medier där man kan skicka anonyma åsikter om andra är inte till hjälp för någon. Ungdomar exponerar sig själva för lidande, säger Hilde Hestås på Herøy kommun till norska TV2. 

Men det är inte bara i Norge appen har väckt starka känslor. I Manchester i England gick skolor ut i somras och varnade föräldrar för appen efter att barn blivit mobbade, skriver Mirror

– Det här är ett bra exempel på när vuxna skapar en otrygg miljö för barn, det är lite som en fritidsgård som har öppet 24 timmar om dygnet men som inte har någon personal, säger Jonas Söderlund, kurator på Bris, till Nyheter24.

Han menar att barn ofta hör av sig till Bris för att berätta om saker som hänt på nätet, och att det viktigaste som vuxen är att finnas

– Det går inte att skydda barn från att bli utsatta för jobbiga saker på nätet. Det viktigaste är att barn känner att de kan komma och prata utan rädsla för bestraffning. En del vuxna reagerar genom att säga "är man på nätet får man skylla sig själv", och det är inte rätt sätt att behandla den här typen av saker, säger Söderlund till Nyheter24. 

/
App
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du appen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

1 timme sedan
En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.