Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Två personer misstänks för skadegörelse – plockade godis med händerna

- 06/11/2018, 20:27 -

En livsmedelsbutik i Luleå har anmält två personer för skadegörelse. De ska inte ha använt sig av den vanliga lösviktsskopan, utan plockat godiset med sina bara händer.

Okej, på riktigt nu, hur många av oss har inte råkat norpa en eller två godisar i matbutiken? Kanske inte alla, men visst har man hört om det? 

Att tjuväta godis kan ge betydligt hårdare straff än man skulle kunna ana, vilket Nyheter24 tidigare har skrivit om. Det kan du läsa mer om här.

Men vad händer om du inte stoppar godiset i munnen? Utan plockar godis med händerna och sen ner i en påse som du betalar för?

Skadegörelse

Jo, gräver man med händerna bland lösgodis borde man faktiskt se upp, eller inte göra det alls.

Det var i en butik i Luleå som polisen på tisdagen upprättade en anmälan om skadegörelse. Orsaken till anmälan var att två personer ska ha plockat lösviktsgodis med sina bara händer, istället för att använda godisspadarna, rapporterar SVT.

Från början fanns det misstankar om ringa stöld, vilket gjorde att en polispatrull kom till platsen. 

De misstänkta "godistjuvarna" förhördes och de berättade för polisen att de hade plockat godiset med händerna och lagt det i påsar, som de hade solklara indikationer på att betala för. Det gjorde att brottsrubriceringen ändrades till skadegörelse.

Anledningen till att det fortfarande finns misstanke om brott är för att de just plockat godis med händerna, istället för att använda en spade.

En person som plockar lösgodis.
Ska du köpa godis i lösvikt bör du använda skopan och inte händerna. Bildkälla: TT / Mariam Butt

Ovanligt

Enligt polisen tillhör just det här brottet ovanligheten. Jenny Blixt som är jourhavande förundersökningsledare hos polisen, menar att hon aldrig har hört talas om en liknande anmälan tidigare.

– Att någon har plockat med händerna har hänt någon enstaka gång, men det är inte ofta det kommer in en anmälan på det, säger hon till SVT.

Slängde askar fyllda med godis

Butiken har fått slänga stora askar fyllda med godis som de misstänkta ska ha plockat ifrån. Anledningen till att de slängs är helt enkelt för att det är ohygieniskt.

Men eftersom det verkar saknas uppsåt så kommer detta troligen inte att fortsätta utredas. Dock kan de bli tvungna att ersätta godiset som slängts.

– Det har framkommit i förhör att man inte haft för avsikt att förstöra någonting, de har plockat godis och lagt i sin påse som de sen har betalat för. Men inte gjort det med de avsedda skoporna, så det handlar mer om hur de plockat, avslutar Jenny Blixt till SVT.

Så, i fortsättningen kan det vara bra att använda sig av skoporna som finns tillgängliga för att plocka godis!

Om Postnord får bestämma skulle de minska dagarna att dela ut post och höja priserna. Nyheter24 har tidigare skrivit om det och du kan läsa mer om det här.

Har du plockat godis med händerna?