Brevbärare delar ut post med ett rött kryss över. Postnord logotyp
Om Postnord får bestämma kommer vi inte få posten utdelad fem gånger i veckan. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Postnords nya förslag: Höja priserna och minska postutdelningen

Postnord har nu avslöjat att de vill minska utdelningen av post. Näst på deras att göra-lista är att höja priserna på frimärken. Anledningen? Digitaliseringen.


Att Postnord hamnat i blåsväder förr har nog inte undgått många. Minns du kanske när Postnord försenade rösträkningen?

Nu är det dags igen. Digitaliseringen har kommit ikapp oss. Många använder sig dagligen av sin mejl och exempelvis e-fakturor för att betala räkningar, men också för att hålla sig underrättade om veckans reklamblad från livsmedelsbutiker. 

Minska dagarna för postutdelning

Postnord vill nu haka på trenden med digitaliseringen. Men inte genom att bli digitala, utan genom att inte dela ut post lika ofta som i nuläget. I dagsläget delas post ut fem dagar i veckan, måndag till fredag. Helgen är helt postfri, bortsett från viss reklam.

Men Postnord har nu avslöjat i en intervju med Ekot att de vill minska dagarna för utdelning av post. Men det slutar inte där, man vill även höja priserna på frimärken, rapporterar 24 Uppsala. Är det här slutet på en era? 

Gått mer förlust i fyra år

Anledningen till att Postnord vill skära ner på dagarna för utdelning och höja priserna på frimärken, är att företaget gått med förlust i fyra år. Ja, det är sant. Postnord har inte gått plus sedan 2012, skriver 24Uppsala.

Varför? Det är faktiskt digitaliseringen som smått börjar att ta över. 

Mer och mer post skickas digitalt. För visst är det inte så ovanligt nu för tiden att man kan få en räkning via digital brevlåda eller på mailen?

Vill frångå femdagarskravet

– Vi skulle gärna se att man frångår det här femdagarskravet. Vi styrs ju av i vilken takt brevvolymerna går ner. Jag tror att vi ganska snart är i ett skede där vi kanske inte kan dela ut fem dagar i veckan om inte det här ska bli en förlustverksamhet, säger Annemarie Gardshol som är chef för Postnord Sverige till Ekot, rapporterar 24Uppsala.

Men när detta i så fall skulle träda i kraft vet man inte ännu, det är helt beroende på hur fort framåt digitaliseringen går.

Nyheter24 har tidigare skrivit om när Postnords brevlådor vandaliserats i Köpenhamn. I flera brevlådor låg det mat, vilket kanske inte är supertrevligt att blanda med post? Här kan du läsa mer om det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du dig av digital brevlåda?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.