Polisen vet fortfarande inte exakt vad som hände 10-åriga Helén.
Polisen vet fortfarande inte exakt vad som hände 10-åriga Helén. - Foto: TT & TV3

Poliserna berättar: Därför vet vi inte vad som hände Helén

I kvällens TV3 dokumentär tas Helénmordet upp. Mordet var under många år olöst och fick stor uppmärksamhet i media. Nu berättar poliserna varför vi aldrig kommer få svar på vad som verkligen hände.


År 1989 skulle 10-åriga Helén Nilsson från Hörby efter att hon ätit middag gå ut och leka med några vänner. Hon kom aldrig hem till familjen igen, utan hittades död ungefär en vecka senare. 

Det visade sig att hon mördats och våldtagits brutalt. Kroppen hittades i ett skogsområde i tre noggrant tejpade plastsäckar.

Några månader senare hittades 26-åriga Jannica Ekbland mördad och våldtagen några kilometer från platsen där Helén hittades. Även hennes kropp var illa tilltygad. Polisen jobbade direkt utifrån spåret att det kunde röra sig om samma gärningsman.

Mordet var olöst i 15 år

Ett avgörande tips kom 15 år efter morden in till en av kriminalinspektörerna som jobbade med fallet. Tipset visade sig vara helt avgörande för utredningen, du kan läsa mer om det här. Personen som gav tipset hade länge varit misstänksam mot en tidigare arbetskamrat och uppgav honom som misstänkt. 

Tipset lades till på listan och det i kombination med att ny teknik som gjorde det möjligt att sätta en DNA-profil på ett gammalt spermaprov gjorde att man kunde lösa fallet. Den misstänka personen hette Ulf Olsson och hans DNA matchade spermaprovet. 

Ulf Olsson dömdes för morden. Bildkälla: TV3

Ulf Olsson dömdes 2005 till rättspsykiatrisk vård för både mordet på Helén och Jannica. Men än idag vet polisen inte vad som hände Helén. 

– Passerar jag stora hotellet i Hörby så kan jag inte låta bli att titta ner på Nygatan och fundera på var någonstans det var som bilen stannade, säger Alf Andersson som var en poliserna som utredde fallet. 

Polisen vet inte vad som hände

Han säger att det hade varit intressant att få svar från Ulf Olsson på hur mordet skulle ha gått till. Men polisen kommer aldrig få några svar. 

– Han svarade och pratade i princip hela tiden i förhören men han pratade inte om Helén. Han förnekade det ihärdigt, säger kriminalinspektören Monica Olhed-Hansson som var den som fick tipset om Ulf. 

I januari 2010 hittades Ulf Olsson avliden i sin cell efter att ha tagit sitt liv och polisen kommer därför aldrig få svar på vad som verkligen hände. 

Hör Alf och Monica berätta om hur de tänker på morden idag i klippet ovan. 

TV3 Dokumentär: Minnet av ett brott sänds torsdagar 21:00 på TV3.

TV3
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.