Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Poliserna berättar: Därför vet vi inte vad som hände Helén

- 08/11/2018, 13:44 -

I kvällens TV3 dokumentär tas Helénmordet upp. Mordet var under många år olöst och fick stor uppmärksamhet i media. Nu berättar poliserna varför vi aldrig kommer få svar på vad som verkligen hände.

År 1989 skulle 10-åriga Helén Nilsson från Hörby efter att hon ätit middag gå ut och leka med några vänner. Hon kom aldrig hem till familjen igen, utan hittades död ungefär en vecka senare. 

Det visade sig att hon mördats och våldtagits brutalt. Kroppen hittades i ett skogsområde i tre noggrant tejpade plastsäckar.

Några månader senare hittades 26-åriga Jannica Ekbland mördad och våldtagen några kilometer från platsen där Helén hittades. Även hennes kropp var illa tilltygad. Polisen jobbade direkt utifrån spåret att det kunde röra sig om samma gärningsman.

Mordet var olöst i 15 år

Ett avgörande tips kom 15 år efter morden in till en av kriminalinspektörerna som jobbade med fallet. Tipset visade sig vara helt avgörande för utredningen, du kan läsa mer om det här. Personen som gav tipset hade länge varit misstänksam mot en tidigare arbetskamrat och uppgav honom som misstänkt. 

Tipset lades till på listan och det i kombination med att ny teknik som gjorde det möjligt att sätta en DNA-profil på ett gammalt spermaprov gjorde att man kunde lösa fallet. Den misstänka personen hette Ulf Olsson och hans DNA matchade spermaprovet. 

Ulf Olsson
Ulf Olsson dömdes för morden. Bildkälla: TV3

Ulf Olsson dömdes 2005 till rättspsykiatrisk vård för både mordet på Helén och Jannica. Men än idag vet polisen inte vad som hände Helén. 

– Passerar jag stora hotellet i Hörby så kan jag inte låta bli att titta ner på Nygatan och fundera på var någonstans det var som bilen stannade, säger Alf Andersson som var en poliserna som utredde fallet. 

Polisen vet inte vad som hände

Han säger att det hade varit intressant att få svar från Ulf Olsson på hur mordet skulle ha gått till. Men polisen kommer aldrig få några svar. 

– Han svarade och pratade i princip hela tiden i förhören men han pratade inte om Helén. Han förnekade det ihärdigt, säger kriminalinspektören Monica Olhed-Hansson som var den som fick tipset om Ulf. 

I januari 2010 hittades Ulf Olsson avliden i sin cell efter att ha tagit sitt liv och polisen kommer därför aldrig få svar på vad som verkligen hände. 

Hör Alf och Monica berätta om hur de tänker på morden idag i klippet ovan. 

TV3 Dokumentär: Minnet av ett brott sänds torsdagar 21:00 på TV3.

TV3