Fredag 7 Okt
Stockholm

Nu höjs priset på SL-kortet

En hand som håller ett SL-kort. Pengar
Priset på 30-dagarskortet kommer att höjas vid årsskiftet. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / Henrik Holmberg / TT

Den 3 januari 2019 höjer SL biljettpriserna igen. Den här gången är det 30-dagarskortet som blir dyrare. Detta trots att SL:s ekonomi är helt i balans.

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att Stockholms lokaltrafik har höjt sina priser genom åren är ingen nyhet. Och ännu har priserna inte nått ett tak. Nu stiger priset på SL:s mest köpta biljett 30-dagarskortet – igen.

Det nuvarande priset för ett 30-dagarskort är 860 kronor och kommer gälla fram till årsskiftet. Men 2019 är det nytt pris på kortet, rapporterar Stockholm Direkt. 

Priset kommer höjas med 30 kronor. Med andra ord kommer det kosta en resenär som köper 30-dagarskort 890 kronor.

När det kommer börja gälla? Det nya priset träder i kraft 3 januari 2019.

Hur kommer det sig att priserna höjs?

Prishöjningen är grund för en överenskommelse mellan Alliansen och Miljöpartiet i Stockholms landsting, som slogs fast redan 2016, skriver Stockholm Direkt.

SL:s ekonomi är i nuläget i balans och helt under kontroll. Vilket betyder att en prishöjning inte är direkt nödvändig. Trots det höjs priserna på 30-dagarskortet. Men i nuläget är inga andra prishöjningar är planerade. Så resterande biljetter kommer att kosta lika mycket som de gör nu.

"Tror folk är beredda att betala"

Enligt SL själva är det olika investeringar och underhåll som är grunden för prishöjningen.

 – Det här ett politiskt fattat beslut då man kom överens om en prishöjning i tre steg. Det är en massa olika projekt som pengarna ska gå till, säger Claes Keisu, presskommunikatör vid SL, till Expressen.

Men enligt Tomas Eriksson, MP, landstingsråd med ansvar för miljö och kollektivtrafik tror att en ytterligare prishöjning kommer att accepteras av SL-resenärerna. 

– Om man får en pålitlig och bekväm kollektivtrafik för pengarna tror jag folk är beredda att betala, säger Tomas Eriksson till Expressen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en busschaufför som pekade finger mot 26-åriga Zara. Nyfiken på varför? Det får du reda på om du läser mer här.

SL
/
Brukar du åka kommunalt?
Tack för din röst!
Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.