Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Marcus Berg slår tillbaka mot förbundet

- 14/11/2018, 17:12 -

Efter Nilla Fischers brandtal om jämställdhet gick Andreas Granqvist ut och kallade situationen "orättvis" då han påstod att herrarna sänkt sina löner för att gynna damerna. Förbundet menar att det inte stämmer, men nu slår Marcus Berg tillbaka.

Det var under Fotbollsgalan 2018 som den anrika Diamantbollen gick till Nilla Fischer. Väl uppe på scen höll Fischer ett brandtal om jämställdhet inom fotbollen.

– Vi spelar för att vi älskar sporten. Vi spelar för livet. Sluta aldrig att spela fotboll, sluta aldrig att kämpa för jämställdhet. Vi är värda så mycket mer.

Hon avslutade med:

– Alla ni pojkar, killar, män. Jämställdhet gynnar oss alla. Men vi måste göra det tillsammans.

Granqvist känner sig attackerad

Efter Fischers tal tog Andreas Granqvist illa vid sig och ska ha känt sig "attackerad".

– Det är orättvist. Känns som att man drar alla över en kam. Vi har gjort det vi kan men får ändå skit, säger Granqvist, som berättar att herrarna sänkt sin ersättning till förmån för damerna.

Han fortsätter:

– Vi har sänkt oss rejält för att damerna ska få ett bättre avtal. Men det har tydligen inte kommit fram och det är väl förbundets fel.

Håkan Sjöstrand: stämmer inte

Efter "Granens" uttalande gick fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand ut med att Granqvist missförstått. Herrarnas lönesänkning har inte alls höjt damernas ersättning.

Herrarna ska ha gått med på att få en sänkt ersättning i det nya avtal som skrev tidigare i år, men att det avtalet inte är kopplat till det avtal som förbundet skrev med damlandslaget hösten i fjol.

– Herrarnas avtal är pengar som tillförs hela vår verksamhet. Kopplingen mellan avtalen stämmer inte, säger Sjöstrand till Expressen.

Herrspelare slår tillbaka

Under dagens pressträff tryckte Marcus Berg, Emil Krafth och Gustav Svensson på att de alla sänkte sin ersättning för att de trodde att det skulle gynna damerna.

– Den information vi fått var att vi kunde hjälpa till att höja damernas ersättning om vi gick ner. Det var alla med på. Och att den nu kommer ut som ett missförstånd mellan spelartruppen och de från förbundet är olyckligt. I slutändan tror jag ändå att vi är med och bidrar, eftersom vi gått ner, säger Marcus Berg till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Vi gick ner i ersättning för att vi ville ha bättre jämställdhet. Inom gruppen ville vi hjälpa till med det vi kunde hjälpa till med.

Vill du läsa mer om Nilla Fischers brandtal? Det kan du göra här.