Meteorologisk vinter på ingång – här blir det 20 minusgrader

- 17/11/2018, 20:52 -

Vintern har varit runt knuten länge och det har varit ovanligt varmt i november. Men nu kommer kalla vintern på riktigt.

Den varma sommaren har länge hängt kvar i luften och november har varit ovanligt varmt. Men nu är det slut på värmen.

Meterologisk vinter

Meteorologiska vintern är på ingång. Det innebär att det kommer vara flera delar av landet med en medeltemperatur på noll eller minusgrader.

Värmland och norr om har redan fått den meterologiska vintern. Men nu är det dags för kylan att sprida sig ytterligare. Bland annat norrlandskusten, stora delar av Svealand kommer få lägre temperatur. Även norra Småland kan få en släng av kylan.

– Det varma novembervädret är över. Nu går vi till något slags normalläge, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm, till Expressen. 

Normal novembervecka

Men det är inte bara noll eller några få minusgrader som gäller framöver. På vissa håll kan temperaturen gå ner ända till 20 minusgrader.

Cirka fem plusgrader kommer den varmaste temperaturen ligga på framöver, annars kan vi förvänta oss minusgrader.

– Egentligen är det normalväder. Vi har haft det så väldigt varmt tidigare så nu går det mot mer en normal novembervecka, fortsätter Tora Tomasdottir.

Grått och mulet

Det är större chans till sol på dagarna. Men så fort solen gått ner väntas dis och dimma. Vi kan alltså förvänta oss fortsatt grått väder, rapporterar Expressen.

20 minusgrader

Som vi vet har kylan redan nått norra Sverige, men där blir det nu ännu kallare. På vissa håll kan temperaturen sjunka ända ner till 20 minusgrader.

– Hela fjällkedjan och Härjedalen kan vänta sig mellan 15 och 20 minusgrader i veckan. Från Värmland och norrut kommer det vara minus på nätterna, men om du drar dig mot kusten längs Gävle och Stockholm så kommer det kanske vara plusgrader, säger Tora Tomasdottir till Expressen

Vad vet du egentligen om vädret? Nyheter24 har tidigare gjort ett quiz där du kan testa dina kunskaper om väder och vind! Klarar du att få alla rätt? Här kan du testa dina kunskaper i quizet.

Längtar du efter kylan?