Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Utsåg klasskompis till "Årets fuckgirl" – döms för grovt förtal

- 19/11/2018, 10:15 -

Under en skolbal i maj korade en 19-årig man sin kvinnliga skolkamrat till "Årets Fuckgirl" – något som ledde till ett åtal för grovt förtal. Idag kommer 19-åringens dom.

Under en skolbal som ägde rum i Trelleborg i maj korade en 19-årig elev en kvinnlig skolkamrat till "Årets Fuckgirl". Nyheter24 skrev då om händelsen som sedan dess väckt stor uppmärksamhet. 

Idag dömdes 19-åringen av tingsrätten för grovt förtal, enligt Expressen.

Fick "utmärkelse"

Den 19-årige eleven ska under balen ha gått upp på en scen och motiverat den kvinnliga skolkamratens "pris" med bland annat "Du kan varken räkna på fingrar eller tår hur många saker som glidit in mellan dina lår”. 

När kvinnan kom upp på scenen så fick hon både motta utmärkelsen i form av ett band där det stod "Årets fuckgirl" samt motiveringen inramad.

Åtalas för grovt förtal 

Händelsen har lett till att den 19-årige mannen åtalats för grovt förtal. 

I förhör har den kvinnliga eleven förklarat att hon mådde väldigt dåligt över händelsen och att andra elever skrattade åt henne. Hon ska även ha varit tvungen att uppsöka professionell hjälp på grund av det inträffade, bland annat genom att träffa en kurator på skolan. 

– Jag mådde jättedåligt och alla pekade och så. Jag kände mig väldigt olustig över att alla skrattade åt mig, säger kvinnan i polisförhör, enligt Expressen.

Anmäldes av rektorn 

400 elever och ett antal lärare befann sig på plats under händelsen, däribland rektorn på skolan. Rektorn ska efter händelsen påbörjat en internutredning av det inträffade och även polisanmält händelsen, enligt GP. 

Idag kommer domen

19-åringen har själv erkänt att händelsen inträffat men nekar fortfarande till brott. I polisförhör förklarade mannen att han var onykter vid uppläsningen, enligt GP. 

Under rättegången förklarade också den 19-årige mannen att han inte anser att det är kränkande att utses till "Årets fuckgirl" då man strax före delade ut pris till "Årets fuckboy", då till en manlig elev. 

Enligt skolans rektor ska den manliga eleven som fick priset "Årets fuckboy" ha sett det som en merit och därför inte velat polisanmäla händelsen, skriver GP

Döms för grovt förtal

19-åringen dömdes idag av Malmös tingsrätt för grovt förtal, till villkorlig dom och dagsböter. 

Åklagaren ska ha sett särskilt allvarligt på händelsen då den upplästa motiveringen innehöll integritetskränkande uppgifter av sexuell art och hade därför yrkat på dagsböter.

Mannen ska betala 10 000 kronor i skadestånd till kvinnan, enligt Aftonbladet

Nyligen användes den nya svenska samtyckeslagen i våldtäktsfall i Sverige. Lagändringen resulterade i att våldtäktsmannen fick ett längre straff. Läs mer om det här

Har du gått på en skolbal?