Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Samtyckeslagen användes i våldtäktsdom – gav strängare straff

- 23/10/2018, 11:07 -

I en våldtäktsdom som föll igår valde man att med hjälp av samtyckeslagen dela ut ett strängare straff. Istället för två år dömdes gärningsmannen till två år och tre månader för våldtäkten.

Den 1 juli började en historisk lag gälla i Sverige. Samtyckeslagen, som lades fram som ett förslag under december 2017, togs fram för att skapa tydligare riktlinjer kring våldtäkt och sexuella övergrepp. 

I praktiken innebär samtyckeslagen att ett övergrepp begåtts om det inte varit tydligt att alla personer samtyckt till den sexuella handlingen som genomförts.

Kristofer Stahre, advokat på Stahre Persson advokatbyrå, förklarade tidigare i år för Nyheter24 vad lagen skulle innebära. 

– En samtyckeslag innebär att båda parter uttryckligen måste samtycka till varje sexuella handling man genomför. Annars är det brottsligt. Samtycket kan komma till uttryck på olika sätt till exempel med ord eller kroppsspråk, sade Stahre då till Nyheter24. 

Samtyckeslagen gav strängare straff

Dom i Hovrätten i Norrland.
En 33-årig man dömdes till två år och tre månader. Bildkälla: Pixabay

Och i en våldtäktsdom som föll under gårdagen användes samtyckeslagen för att dela ut ett strängare straff. 

På sin hemsida skriver Hovrätten för Övre Norrland om domen som föll för en våldtäkt som ägde rum i Boden i somras. En 33-årig man höll fast en kvinna och förde upp sina fingrar i kvinnans underliv. 

Samtyckeslagen innebär att alla sexuella handlingar som är jämförbara med samlag, med en person som inte deltar frivilligt, räknas som våldtäkt. Detta gäller oavsett om gärningspersonen använder sig av våld och hot eller inte, enligt Hovrätten. 

Men om det är så att våld faktiskt används så ses det som en försvårande omständighet, vilket ger rätt att döma till hårdare straff. 

Innan samtyckeslagen hade mannen alltså fortfarande kunnat dömas, men hade troligtvis inte fått ett hårdare straff just för att han höll fast henne i detta fall. 

– Före lagändringen skulle det här brottet ha medfört fängelse i två år, förklarar hovrättslagman Susanne Lundgren Jonasson i Hovrätten för Övre Norrland. 

Men efter samtyckeslagen innebär alltså det faktum att 33-åringen höll fast kvinnan under våldtäkten att man kan lägga en strängare dom – vilket man också gjorde. 

Och istället för två år dömdes mannen till två år och tre månader, skriver Hovrätten.

I ett våldtäktsfall som uppmärksammades tidigare i år kunde polisen fånga gärningsmannen tack vare en app på den drabbade kvinnans mobil. Läs mer om det här.