Fredag 14 Maj
Stockholm

Experten tipsar: Det här ska du tänka på under Black Friday

Folk under Black Friday. Black Friday-affischer.
Experten ger sina bästa tips på hur du undviker fällorna under Black Friday. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix/TT & Henrik Montgomery TT/TT

Den 29 november inträffar den populära shopping-högtiden Black Friday. Men det finns några saker du bör hålla koll på innan du börjar storhandla. Nyheter24 tog hjälp av en expert för att reda ut dem!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 29 november är det äntligen dags för Black Friday. En så kallad shopping-högtid då affärer både i butik och på nätet sänker priserna på vissa utvalda varor under en dag. 

Det finns dock vissa fällor som man bör se upp med under den populära shoppingdagen. Nyheter24 kontaktade juristen Niclas Ernebratt på Konsumentverket för att reda ut vilka fällor det är och vad hans bästa råd till dig som ska shoppa är.

Vad kan de olika fällorna vara under Black Friday?

– Fällorna är ju att det inte är säkert att alla de här ”framställda förmånliga priserna” är så förmånliga som de verkar, säger Ernebratt och fortsätter:

– Ett exempel kan vara att man får hem något nyhetsbrev eller någon annons och där det framkommer att det är Black Friday och att det är 40 procent billigare fast det egentligen inte alls är billigare. Det kan vara samma pris eller till och med vara ett högre pris på vissa varor.

Förekommer i flera olika branscher

Och den vilseledande marknadsföringen verkar förekomma i en hel del olika branscher. Bland annat hemelektronik där många väljer att spendera sina stålar under Black Friday.

– Vi har sett i granskningar att det förekommer en del vilseledande marknadsföring. Lite bredare har vi granskat branscherna lek och baby, möbelbranschen, sportartiklar och hemelektronik och det har förekommit i vilseledande marknadsföring i alla.

Vilka är då dina bästa råd inför Black Friday?

– Ett råd är att man som konsument försöker vara aktiv och göra sin research själv och använder prisjämförelsesajter. Ta reda på vad varan har kostat tidigare år, kollar priserna hos konkurrenter.

– Det gäller att inte lita fullständigt på budskapet om fantastiska priser, utan att man tittar kritiskt på det.

Visste du att det varje år hålls en kampanj i en sorts motaktion mot Black Friday? Den kallas för White Monday och här kan du läsa allt om den!

Kommer du att shoppa under Black Friday?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela