Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Riksdagen röstade "ja": Bonusföräldrar får nu föräldrapenning

- 21/11/2018, 18:06 -

Under onsdagseftermiddagen röstade riksdagen igenom regeringens förslag om att göra det mer förmånligt för bonusföräldrar.

I dagsläget har bonusföräldrar rätt till att vabba sina bonusbarn, men nya regler kommer att göra det ännu mer förmånligt för bonusföräldrar under "vabb-perioden".  Under onsdagseftermiddagen röstade riksdagen "ja" gällande nya regler för föräldrapenning.

Från och med den 1 juli 2019, med vissa övergångsbestämmelser, kommer detta att träda i kraft, skriver Expressen. 

Regeringens förslag 

Det var i somras som regeringen lade fram propositionen som bland annat bestod av att en bonusförälder ska jämställas med barnets föräldrar, vare sig de har barn tillsammans ej, eller om är gifta eller ej.

När man röstade i propositionen var det 242 riksdagsledamöter som röstade ja, 60 nej och 20 avstod helt från att rösta, skriver Expressen. 

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna var inte för förslaget. 

Föräldrapenningen ska inte kunna lämnas över 

Bland annat föreslog regeringen att föräldrapenningen på grundnivå inte ska kunna lämnas över till den andra partnern. Detta för att man hoppas att fler föräldrar ska dela lika på dagarna, rapporterar Expressen. 

"Förslaget att reservera dagar på grundnivå ska leda till att par delar föräldrapenningen mer rättvist mellan män och kvinnor", skrev regeringen då.

173 röster mot 149

Under eftermiddagens röstning gjorde röstade riksdagen "ja" att bonusföräldrar ska få föräldrapenning när de vabbar sitt bonusbarn. 

Vid dagens omröstning röstade 173 personer för förslaget och 149 ledamöter nej. Det var ingen som avstod att rösta, skriver Expressen.

Ett parti som inte är för förslaget är Moderaterna och partiets riksdagsledamot Johan Forssell, även ordförande i socialförsäkringsutskottet, är missnöjd över att förslaget kommit på tal, något han uttryckte tidigare under dagen. 

– Det är märkligt att övergångsregeringen inte dragit tillbaka det här förslaget om att kvotera dagar på grundnivå, säger han till Expressen

Nyheter24 har tidigare skrivit om My som blev sparkad från sitt jobb för att hon var tvungen att vara hemma och ta hand om sin sjuka son. Det kan du läsa mer om här!

I en tidigare version av artikeln skrev Nyheter24 felaktigt att ett av förslagen innebär att bonusföräldrar nu får vabba. Det är sedan tidigare redan tillåtet

Är du bonusförälder?