Fyrverkerier och en hund
I Varberg kommer det inte bli lika jobbigt för djuren med nyår - Foto: Pixabay

Varbergs fina gest – firar in 2019 med djurvänliga fyrverkerier

År 2019 blir djurens nyårsfirande i Varberg. Kommunen har beslutat att flytta dunder och braket till torget. Men framförallt kommer det bli ett mer lågmält kalas i förhoppning att vara mer djurvänligt.


Nyårsafton går snart av stapeln och vad är nyår utan ett storslaget fyrverkeri? Några som helt klart inte uppskattar nyårsraketerna lika mycket som oss mänskliga är djuren.

Debatten väcks år efter år om raketer och fyrverkerier ska skjutas eller inte. Några som har tagit ställningen inför kommande årsskifte är Varberg kommun.

Lågmält nyår

Nyårsfirandet kommer att äga rum på torget i Varberg, men lite lägre ton detta år. Showen ska nämligen vara betydligt mer lågmäld, i hopp om att det ska vara mer djurvänligt, rapporterar SVT Nyheter Halland. Det är enligt tradition brukar firandet hållas till vid Varbergs fästning, men inte i år.

Tidigare har de maffiga fyrverkerierna varit kvällens höjdpunkt. Det kommer det säkert även bli i år, men på ett annat sätt. 

Men det råder delade meningar om det traditionella infirandet av det nya året i kommunen. Flera vill att fyrverkerierna ska ersättas med en lasershow, så fyrverkerierna tas bort helt och hållet. Kommunen mötte det önskemålet halvvägs så att det nu kommer bli något slags mellanting.

Därför blir det inte lasershow

Magnus Thomson som är destinationsutvecklare på Näringslivs- och destinationskontoret berättar att de har lyssnat på den kritik som har förekommit tidigare år. Och det finns en anledning till att det inte blir en lasershow.

– Lasershowen som varit på förslag skulle inneburit betydligt högre kostnader, säger han till SVT Nyheter Halland

Men hur kommer firandet bli mer miljövänligt?

Tanken är att fyrverkerierna inte ska skjutas upp lika högt i luften och kommer alltså inte leda till lika höga och skarpa smällar som vanliga traditionella fyrverkerier gör. De två andra åtgärderna som ska göra Varbergs nyårsfirande mer djurvänligt är att fyrverkerierna ska synkas med musik och att platsen är bytt från fästningen till torget. 

– Torget är en utmärkt plats för att nå ut med musiken som självklart bidrar till stämningen, avslutar Magnus Thompson.

Visste du att kastanjer inte alls är bra för din hund? Nyheter24 har tidigare skrivit om att kastanjer faktiskt kan vara livsfarligt för din hund. Det kan du läsa mer om här

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du fira in nya året med fyrverkerier?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.