Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kastanjer kan innebära livsfara för din hund

- 23/10/2018, 22:35

En mysig långpromenad kan sluta i katastrof om din hund mumsar i sig en kastanj eller två. Skogens kastanjer kan nämligen vara livsfarliga för din jycke.

Som vi många vet, är hunden inte så känd för att alltid äta rätt. Vissa hundar slukar i sig de mesta som kommer i dess väg. Och nu när hösten är här kan det ju bli en hel del långa skogspromenader. Då gäller det att ha ögonen med sig, faror kan lura i mossen.

Ja, alla hundägare, det är dags att spetsa öronen. Det gäller att vara uppmärksam på promenaderna, annars kan det innebära livsfara för din hund. Skogens kastanjer kan nämligen vara livsfarliga.

Om en hund får i sig kastanjer finns det hög risk för förgiftning, men också akut behov av operation, rapporterar Jyllands-Posten.

Kan orsaka förgiftning

Charlotte Reinhard Bjørnvad som är professor i veterinärmedicinsk patologi vid Institutionen för klinisk veterinärmedicin vid Köpenhamns universitet, berättar för Jyllands-Posten att kastanjer innehåller ett giftigt ämne som heter aesculin.

– Det kan orsaka förgiftning som resulterar i form av diarré, kräkningar och magont. Och vid större doser kan det ge neurologiska symptom, men det kräver större doser, säger hon till Jyllands-Posten.

Fastnar i tarmarna

Kastanjer har dock svårt att ta sig in i tarmarna, vilket leder till att de lätt kan fastna där. Det är farligt för en hund och måste åtgärdas snarast.

Anledningen till att det är brådskande är för att en kastanj som fastnat kan hindra blodtillförseln till tarmvävnaden. Det leder till att cellerna i tarmvävnaden dör i området kring kastanjen.

– Då måste den tas bort så fort som möjligt. En akut operation är nödvändig, fortsätter Reinhard Bjørnvad.

En hund inlindad i en halsduk i skogen. Och en kastanj på ett höstlöv.
Det gäller att hålla ett öga på vad ens jycke mumsar i sig. Bildkälla: Pixabay / Lars Pehrson / SvD / TT

Behandling

– Om hunden kommer in till veterinären inom en timme efter att ha fått i sig kastanj så kan man framkalla kräkningar med medicin, berättar Reinhard Bjørnvad.

Har det gått över en timme har mycket av den giftiga substansen redan gått ut i tarmarna. Men då går det att behandla på annat vis. 

Veterinären avslutar med en uppmaning att man som hundägare ska försöka undvika kastanjer helt och hållet från sin hund, eftersom att hundar tenderar att äta det mesta som de hittar. Och då är det ju faktiskt lika bra att låta bli. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om hunden Leo som dog i en tragisk olycka när han fastnade i en chipspåse. Det kan du läsa mer om här.

Har du något husdjur?