Falsk nyhet om inställt luciafirande sprids: "En lögn"

- 28/11/2018, 09:33 -

Idag är det dags igen. En ny lögn om ett "luciaförbud" sprids som en löpeld på Facebook. Denna gång är det Åsens skola i Mellerud som är i skottgluggen. Nyheter24 har pratat med skolans rektor.

Ännu en skola har nu hängts ut på nätet för att ha ”förbjudit” luciafirande. 

Igår skrev Nyheter24 om Kärrbackens förskola i Motala efter att uppgifter om att luciafirandet skulle ställas in – uppgifter som var falska. 

Och idag är det dags igen. 

Det var i söndags som profilen Joakim Lamotte skrev ett inlägg på Facebook där han hävdade att luciafirandet på Åsens skola i Mellerud ställts in – med starka antydningar om att det är för att det går muslimska barn på skolan. 

I början av veckan har Sverigedemokraternas tidning Samtiden och Facebook-sidan ”Politikfakta” lyft fram nyheten – helt baserat på Joakim Lamottes inlägg. 

"Åsens skola i Mellerud förbjuder Luciafirandet – för att det går muslimska elever på skolan", skriver Politikfakta i ett inlägg som just nu delas friskt på Facebook. 

Politikfakta
Skärmdump från "Politikfakta"

I kommentarerna har folk skrivit: 

"Sparka rektor och lärare som gör detta möjligt och exportera dom till ett arabland"

"Passa på att fira jul i år nästa jul får bara bönemattor delas ut som julklappar"

"Den som inte tror att Islamiseringen går framåt i Sverige är synnerligen trögtänkt"

Nyheten är en lögn

Men att Åsens skola förbjudit lucia stämmer inte. Nyheter24 har kontaktat skolan.

– Det är helt taget ur luften, det är en lögn, det stämmer helt enkelt inte. Man har bara lagt upp det här utan att kolla några källor. Det är lögn helt enkelt, säger skolans rektor Lena Andersson till Nyheter24. 

– Ärligt talat förstår jag det inte. Det känns som att vissa människor vill ha ut falsk information, fortsätter Lena Andersson.

Joakim Lamotte ska ha mejlat rektorn för att få en kommentar först efter att inlägget publicerats sent i söndags kväll, och uppdaterat sitt inlägg med att det lucia kommer att uppmärksammas, men att detta mycket väl kan vara "efterhandskonstruktion".

– Det är förvånansvärt att man 2018 kan ha så dålig journalistik utan källkritik eller bakgrundskoll. Att man ens kan kalla sig för journalist när man sprider lögner på det här viset, säger rektor Lena Andersson. 

Inlägget som utgör grunden för storyn är en informationslapp som gått ut från skolan där decembers aktiviteter är listade. Nyheter24 har tagit del av informationen. Där står det att julfirande kommer att hållas, men inget specifikt datum för lucia står utskrivet. 

– Vi har hela tiden sagt att vi ska ha lucia för barnen, men utan att bjuda in vårdnadshavare, säger Lena Andersson till Nyheter24. 

Nyheter24 söker Joakim Lamotte. 

ANALYS:  Varför måste ni förstöra julen varje år?