Onsdag 23 Jun
Stockholm

Nej, förskolan i Motala har inte förbjudit luciafirande

En person med luciakrona.
Nej, det stämmer inte att Kärrbacken "förbjudit" lucia. Foto: Henrik Montgomery/TT/Facebook

En nyhet om att förskolan Kärrbacken i Motala inte ska ha luciafirande har spridits blixtsnabbt på nätet. Men vad är sant och vad är inte?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Förskolan Kärrbacken i Motala har blivit mittpunkt för en en riktig lucia-storm

Det var i måndags som en nyhet spreds om att förskolan skulle förbjuda luciafirandet. "Förbudet" blev snabbt en jättenyhet på Facebook och i olika grupper. 

En som delade nyheten var Kristdemokraternas kommunalråd i Botkyrka, Aday Bethkinne.

"I över 100 år har man firat Lucia i Sverige. Finns det elever och familjer som känner sig kränkta av denna svenska och kristna tradition behöver de inte närvara på den dagen. Enklare än så är det inte", skriver han på Facebook. 

Inlägget har i skrivande stund nästan 2 000 delningar. 

"Sorgligt. Vad blir det av Sverige och svenska traditioner", frågar någon i kommentarsfältet. 

"Bort med invandrarnas inflytande på våra ljusbärare i denna mörka tid", skriver en annan.

Men det var aldrig tal om att någon kände sig "kränkt". Faktum är att luciafirandet inte ens ställdes in på förskolan. Allt var ett missförstånd. 

Förbjöd inte alls luciafirande

Det skolan sagt var att man skulle ha ett luciafirande utan närvarande föräldrar – detta eftersom vissa barn kände sig obekväma med att uppträda inför stor publik. 

– Det är olyckligt. Det var aldrig frågan om att det inte skulle firas. Det som är förändringen är att man inte firar traditionsenligt med vårdnadshavare. Där har det uppstått någon miss i kommunikationen, säger verksamhetschefen för förskolan i Motala kommun Yvonne Larsen till Corren.

Trots att nyheten visat sig vara falsk i 18 timmar ligger Bethkinnes post kvar. När Nyheter24 når honom menar han att han försökt nå rektorn för skolan utan att få svar. 

– Om förskolan uttryckt sig slarvigt är det deras problem. Det här är något som uppmärksammats i hela Sverige, säger han till Nyheter24.

Han menar också att han tagit del av nyheter om att luciafirandet faktiskt ska hållas, och att han planerar att uppdatera sitt inlägg. 

– Det viktigaste är att det ska firas lucia, jag tycker det är viktigt. 

Tror du allt som står på Facebook?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela