Onsdag 18 Maj
Stockholm

Vi testar Edward Bloms nya glögg: "Som ett pang i munnen"

Edward Blom och julgran
Edward Blom är aktuell med två nya julglöggar. Foto: TT och Unsplash.

Julen börjar närma sig. Belysning har börjat sättas fram och pepparkakor har börjat bakas. Glögg däremot finns det väldigt många att välja bland och kanske svårt att hitta sin favorit. Nyheter24 har testat Edward Bloms nya glögg. Så här smakade dem!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Till julen 2018 har den folkkära kulturhistoriken och gastronomen Edward Blom tagit fram två glöggar tillsammans med den anrika glöggtillverkaren Saturnus – Sveriges äldsta glöggproducent. Edward berättar att han alltid har älskat att göra egen glögg och att han har ägnat sig åt det sedan han var väldigt ung. 

– Jag gjorde egen glögg långt innan jag fyllde 18 år om jag ska vara helt ärlig. Jag har olika metoder, kryddningar och tillvägagångssätt. Jag älskar julen, advent och glöggtillställningar, säger Edward Blom. 

För andra året i rad lanserar Edward Blom en starkvinsglögg på systembolaget. Starkvinsglöggen innehåller en massa härliga smaker och är extra allt. Den är lite mindre söt än genomsnittet, mer kryddad och innehåller ett bättre och fylligare vin. 

– Det är även mycket konjak och torkade frukter i starkvinsglöggen. Så den smakar mycket fikon, dadlar och plommon, säger Edward. 

Nyheter24:s reporter Sebastian Lundgren var hemma hos Edward Blom och fick äran att testa Edwards starkvinsglögg och lättglögg. 

– Det känns som att det är mycket kryddpeppar, nejlika och apelsin i den här första glöggen, säger Sebastian Lundgren.

När Sebastian har gett sin recension av drycken berättar Edward att det är den alkoholfria glöggen som han har provat. 

– Då tycker jag att jag har lyckats bra eftersom du inte direkt säger att den smakar saft. För många av lättglöggarna smakar mer kryddad saft. Men med den här lättglöggen har jag försökt att få till en mer vuxen dryck, säger Edward.  

Sedan blev det dags för Sebastian att testa Edwards andra glögg – en starkvinsglögg med alkoholprocent på 15 procent. 

Edward Blom är aktuell med två nya julglöggar. Bildkälla: edward_blom/Instagram.

– Det är verkligen ett pang i munnen på en av just smaker!, säger Sebastian. 

Edward berättar att alkoholen förstärker smakerna. Starkvinsglöggen innehåller mer fikon, dadlar och russin än lättglöggen. Till skillnad från starkvinsglöggen innehåller lättglöggen svartvinbär, för att motsvara rödvinets tryck, syrlighet och strävhet. 

– Superspännnade! Och jättegott att få smaka din glögg, säger Sebastian. 

Edward Bloms starkvinsglögg kostar 99 kronor och finns att köpa på Systembolaget. Lättglöggen finns tillgänglig i dagligvaruhandeln och säljs till det rekommenderade priset 35 kronor. 

Se hela Nyheter24:s test av Edward Bloms nya julglöggar i klippet ovan. 

Kommer du att prova Edward Bloms nya glögg i jul?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela