Måndag 17 Jan
Stockholm

Kaj Linna satt oskyldigt dömd – berättar om tiden i fängelset

Man som sitter ner.
Kaj Linna satt fängslad i 13 år för ett rånmord – vilket han sedan frikändes för. Foto: TT

Kaj Linna satt fängslad i 13 år för rånmordet i Kalamark – vilket han nyligen frikändes för. Han berättar för Nyheter24 om hur det kändes att sitta fängslad oskyldigt dömd.

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kaj Linna dömdes till livstids fängelse för rånmordet i Kalamark, utanför Piteå, den 14 april 2004. Högsta domstolen beviljade i december 2016 Kaj Linnas fjärde resningsansökan sedan ett flertal journalister hade granskat fallet och pekat på svagheter i bevisningen. I februari 2017 öppnade åklagare Jens Göransson förundersökningen på nytt. 

Kaj Linna berättar för Nyheter24 att det var en ständig kamp att sitta fängslad oskyldigt dömd. Han upplevde det som väldigt jobbigt att utsättas för kriminalvård.  

– Tänk dig att polisen kommer hem till dig varje dag och gör en husrannsakan och vänder upp och ner på allt och snokar bland dina privata saker. Att leva med den känslan dygnet runt - det förstår nog alla att det är jobbigt, säger Kaj Linna. 

I modern tid i Sverige är Kaj Linna den som beviljats resning efter längst tid i fängelse. Den 30 maj 2017 släpptes Kaj Linna fri i väntan på Hovrättens dom. 15 juni 2017 meddelades den slutgiltiga domen och han blev då helt frikänd – efter 13 år i fängelse.

Kaj Linna satt fängslad i 13 år för ett rånmord – vilket han sedan frikändes för. Bildkälla: TT

Kaj Linna säger att fängelset är en väldigt sluten miljö och att det även är svårt för media att få insyn. Hans personliga åsikt om kriminalvården i Sverige idag är att den är hemskt dålig. 

– Jag kan inte ta ordet kriminalvård i min mun ens en gång. Det handlar inte om vård utan det är bara förvaring. De som sitter inlåsta i våra fängelser upplever nog att de blir väldigt nedtryckta, förnedrade och frustrerade. Lite grann av en hat-fabrik blir det av det hela, säger han. 

På långfredagen 30 mars meddelades det att Kaj Linna får ett rekordstort skadestånd på 18 miljoner kronor. 

När Kaj Linna satt i fängelset träffade han kärleken Petra Wüllrich. Hon var hans spansklärare inne i fängelset och de fick snabbt känslor för varandra. När Kaj Linna blev frikänd flyttade de ihop och i somras gifte sig paret på den spanska ön El Hierro, Kanarieöarna. 

Se hela intervjun med Kaj Linna i klippet ovan. 

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela