Biobesökare
4DX är bioupplevelsen utöver det vanliga - Foto: Faksimil/Nordsik Film

Nya teknologin 4DX kommer att maxa din bioupplevelse

Gillar du att gå på bio, och föredrar något utöver det vanliga? Då är det här något för dig! I dag öppnar Nordisk Film sin första biograf i Sverige och erbjuder inget mindre än film med maxade 4DX-effekter.


Att leva sig in i en annan värld eller tidsepok, och koppla bort den "riktiga" verkligheten i några timmar kan vara fantastiskt. Med den senaste teknologin 3D-effekt (som nu är några år) kommer vi den "andra världen" ännu närmre. 

Men hör och häpna, nu kommer något som maxar allt – nämligen 4DX-effekter. 

I dag den 7 december slår Nordisk Films första biograf upp portarna i Gränbystaden i nordöstra Uppsala. Och de som besöker biografen kommer att kunna ta del av denna magnifika bioupplevelse.

Tanken med de nya 4DX-effekterna är att göra filmupplevelsen ännu mer påtaglig än med 3D-effekterna, skriver Aftonbladet. 

De nya effekterna bjuder verkligen på extra allt. Aftonbladets Stefan Hedmark beskriver filmupplevelsen med 4DX-effekterna som "Rena lustiga huset. Eller Flumeride på Liseberg". 

Bland annat rör sig biostolarna för att maxa känslan, och när det regnar på filmen får biobesökarna regnstänk på sig.  

"Ett inledande trailerpaket visar effekterna på full styrka. Säterna vibrerar åt alla håll och kanter. Vid oväder känner vi regnstänk och får vindar i ansiktet. Rök pyr fram längs duken för att förstärka dimma. När ett kryp springer fram i filmen känner vi hur det kittlar till längs våra ben.", skriver Hedmark i sin recension av filmupplevelsen i 4DX på Aftonbladet.

Ingen ny teknologi

Men 4DX är ingen ny teknologi. Den uppfanns i Sydkorea för ungefär 10 år sedan och har etablerats på flera biografer i världen runt.

Men nytt nu är alltså att den går att uppleva i Sverige. 

Biljettpriset

Vad kommer man att få betala för att ta del av den nya 4DX-upplevelsen då? 

En biljett kommer att kosta ungefär 200 kronor, skriver Aftonbladets Stefan Hedmark.

Se i filmen ovan hur effekterna kommer att vara. Delar av filmen är tagen från Nordisk Films 4Dx-trailer. Här kan du se hela den!

Nyheter24 har tidigare skrivit om vad du INTE ska göra när du är på bio. Det kan du läsa mer om här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du vilja se en film med 4DX-effekter?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.