Måndag 17 Jan
Stockholm

Eric Torell sköts ihjäl med 25 skott – nu hyllas polisen

Poliser som sköt ihjäl Erik Torell hyllas på hemlig Facebook-grupp
Erik Torell sköts ihjäl av polis tidigare i år. Nu hyllas poliserna i en sluten Facebook-grupp. Foto: TT / Janerik Henriksson

I somras sköt svensk polis ihjäl 20 åriga Eric Torell. Nu hyllas poliserna av kollegor i en sluten Facebook-grupp.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 2 augusti 2018 sköts Eric Torell ihjäl av tre poliser. 25 skott avfyrades och det dödande skottet ska enligt uppgifter ha träffat ryggen. 

Eric hade autism och Down syndrom. Det enda ordet han kunde uttala var "mamma". Han hade tidigare under natten rymt hemifrån sin pappas hem i Vasastan i Stockholm, vilket kunde förekomma ibland. Men denna gång hade Eric med sig ett leksaksvapen.

– Han levde efter första skotten och vände ryggen mot poliserna som sedan sköt honom i ryggen. Det är det jag mår mest illa av, har Eric Torells pappa tidigare berättat för Mitt i

Poliser hyllas på Facebook

Tidigare har rikspolischef Anders Thornberg sagt att dagen då Eric Torell sköts ihjäl var en av hans värsta dagar som polischef. Men frågar du poliser som är med i den slutna Facebookgruppen UMF (Underbetalda, Missnöjda och Förbannade), så låter det annorlunda.

Poliserna som sköt Eric hyllas i den slutna Facebook-gruppen, och fler än 500 medlemmar har gillat inlägget. Gruppen har ungefär 7 500 medlemmar, som består av främst nuvarande eller tidigare poliser, enligt Expressen som avslöjat uppgifterna i en granskning.

Inlägget skrevs den 5 augusti, två dagar efter att Eric sköts. Då ska det ha varit känt att Eric hade Down syndrom och att han burit på ett leksaksvapen.

"Ni gjorde ett klokt beslut"

I inlägget beskrivs poliserna som en heder för kåren.

”Bästa kollegor som råkade befinna sig på platsen och tvingades avlossa verkanseld mot en person – alla mina tankar går till er! Jag var ytterst nära att göra det samma som er. För mig så la personen ned vapnet. Det gjorde inte den ni hade framför er. Ni gjorde ett klokt beslut, ni kom hem till familjen och jag hoppas innerligt att alla kolleger hade fattat samma beslut som ni. Det är tungt nu men vad skulle ni gjort annorlunda? Ni är en heder för kåren och ni har alla med er i tankarna”

Vad som hände den 2 augusti är ännu inte klarlagt och en polisutredning pågår.

Vill du läsa mer om vad som hände Eric så har Nyheter24 skrivit en artikel om det som du kan läsa här.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela