Disa Bolling, en äldre man som sitter och fikar med ryggen emot
Disa blev vardagshjälte - Foto: Privat / Pixabay

Disa, 28, blev 85-åringens vardagshjälte: "Hans läppar var blå"

Disa Bolling skulle plugga på ett kafé i väntan på sin sambo. Men plugget blev inte alls som hon tänkt sig då hon istället för att skriva en hemtenta räddade livet på en 85-årig man.


I måndags satt 28-åriga Disa Bolling med fullt fokus på studieböckerna. I vanliga fall på fritiden är det mys med katten Professor Sushi och tv-spel som gäller. Men nu hade hon slagit sig ner vid ett långt bord på Espresso House i Bergvik köpcenter, Karlstad, för att fokusera på skolarbetet.

I väntan på sambon

Planen för dagen var egentligen att köpa julklappar med sambon John, men då han var lite sen så satte sig Disa på kafét och väntade. Hon studerar till socionom och en hemtenta skulle skrivas innan jul, därför passade Disa på att plugga i väntan på sambon.

Vid det långa bordet, några stolar bort, slog sig en 85-årig man ner för att ta sig en liten fika. 

– Han hälsade och jag sa "hejhej" tillbaka, men återgick sen direkt till min hemtenta, säger Disa till Nyheter24.

Efter en kort stund såg Disa i ögonvrån att den äldre mannen vinkade hejdlöst till henne. 

"Hans läppar började bli blå"

– Han såg väldigt rädd och desperat ut. Hans läppar började bli blå, så jag frågade honom om han hade satt i halsen, berättar hon.

När den äldre mannen nickade gick hon till honom och frågade vad hon kunde göra och om han ville ha ett glas vatten. Men han skakade genast på huvudet och gestikulerade att Disa skulle dunka honom i ryggen.

– Jag slog och slog, och en liten bit i taget av smörgåsen kom upp.

Medan Disa slog på mannens rygg kom kafébiträdet och frågade om hon skulle ringa någon. Disa svarade snabbt "ja, ring!" och fortsatte att slå mannen på ryggen.

Räddade livet på mannen

Tillslut släppte den täppande smörgåsen från mannens hals och i samma stund kom en ordningsvakt till undersättning. Men Disa hade redan räddat livet på mannen.

Ordningsvakten tackade Disa för hjälpen och tog över situationen, så hon återgick till studierna vid sin sida av bordet.

Innan 85-åringen och ordningsvakten lämnade kafét så tackade 85-åringen Disa för hjälpen men ursäktade sig även att han stört henne i sitt arbete. 

– Jag skrattade och svarade honom att det inte gjorde något alls, utan att det viktigaste var att han mådde bra, avslutar Disa till Nyheter24.

85-åringen och Disa önskade varandra god jul. Ja, någon som har karmakontot uppfyllt till himmelen inför jul är Disa, vilken hjälte!

Det gäller att hålla koll på vad man ska göra om någon i sin närhet sätter i halsen. Men vad sjutton gör man om ens husdjur sätter i halsen? Det har Nyheter24 tidigare skrivit om och du kan läsa allt du behöver veta om det här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du satt i halsen någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.