Tisdag 22 Jun
Stockholm

Tre män åtalas för planering till terrorbrott

Solna Tingsrätt
Sex personer åtalas för förberedelse till terrorbrott. Foto: Pontus Lundahl/TT, Shutterstock

I april kunde polisen och Säpo gripa sex män som misstänktes ligga bakom förberedelse till terrorbrott. Under torsdagen åtalades tre av männen till just det, förberedelse till terrorbrott, och samtliga sex personer till brott mot finansieringslagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På valborgsmässoafton tidigare i år gjorde polisen tillsammans med Säpo ett stort tillslag mot en öde tomt i ett villaområde i Strömsund, i jakten på misstänkta terrorister. De fann uppemot 15 stora tunnor och efter tillslaget kunde de gripa sex män, misstänkta för förberedelse till terroristbrott, skriver Dagens Nyheter. 

Åtalas för två brott 

Under torsdagen väckte åklagaren i Solna Tingsrätt åtal mot männen. Tre av dem misstänks för förberedelse till terroristbrott.

”Åtalet för tre av de åtalade avser förberedelse till terroristbrott bestående i misstankar om att de tre personerna har skaffat och förvarat stora mänger kemikalier och annan utrustning i avsikt att bland annat döda och skada andra människor. Om terroristbrottet hade fullbordats hade det allvarligt kunnat skada Sverige.”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande

Samtliga sex åtalas också för brott mot finansieringslagen. Enligt åtalet ska de sex männen skickat pengar från Sverige till utländska konton som är tillgängliga för terrorsekten IS. 

”Alla sex åtalas även för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall, finansieringslagen. Åtalen i den delen avser misstankar om att pengar som skickats från Sverige av de sex åtalade personerna till utländska mottagare, har gjorts tillgängliga för Islamiska statens verksamhet utomlands. 

De sex männen är mellan 30 och 45 år gamla och har ursprung i Uzbekistan eller Kirgizistan. Minst en av personerna ska ha haft kontakt med Rakhmat Akilov, han som tidigare i år dömdes till livstids fängelse efter attacken på Drottninggatan i Stockholm i april förra året, skriver Dagens Nyheter

Förhandlingarna inleds efter nyår

Fem av de sex personerna är står häktade inför huvudförhandlingen som inleds den 7 januari. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela