Dömde kidnapparen Philip Holst-Cappelen hittad död i sin cell

- 04/01/2019, 15:29

Norske Philip Holst-Cappelen avtjänade ett 18-årigt fängelsestraff efter att ha kidnappat och rånat svenska miljonärer. Nu har han hittats död.

Norske Philip Holst-Cappelen avtjänade ett 18-årigt fängelsestraff på svenska Saltviksanstalten utanför Härnösand när han hittades död i sin cell. 

Holst-Cappelen greps i Spanien år 2011, efter att ha varit efterlyst en tid. Efter att ha utlämnats till Sverige kunde han dömas för bland annat människorov och grovt rån – och straffet blev alltså 18 års fängelse.

Men i somras avled Holst-Cappelen i sin cell på anstalten. Detta bekräftades i onsdags av Holst-Cappelens tidigare advokat Oscar Ihlebæk.

Anstalten Saltvik utanför Härnösand.
Här på anstalten Saltvik avtjänade han sitt straff. Bildkälla: Leif R Jansson/TT

Vilka brott dömdes han för?

Holst-Cappelens svenska brottsbana började 31 mars 2010. Det var då Holst-Cappelen attackerade sitt första svenska offer: en miljonär i Göteborg. Holst-Cappelens medhjälpare klädde ut sig till hantverkare och påstod att det skulle genomföras rörarbete i lägenheten. Miljonären blev sedan fastlåst i sin säng, med hand- och fotbojor. 

Miljonären tvingades sedan föra över pengar och sälja aktier, samt ringa och sms:a vänner för att inte väcka misstankar. 

Kidnappningen pågick i en hel vecka, och miljonären drogades och hotades konstant.

Senare samma år var det dags för Holst-Cappelens andra svenska offer, även denna gång en mångmiljonär. Mannen var på väg från sin lägenhet på Strandvägen i Stockholm när han trycktes tillbaka in i bostaden. Där blev han fastspänd på samma sätt som mannen i Göteborg. 

Under dagen och natten terroriserades offret, som tvingades föra över 12 miljoner kronor till Holst-Cappelen.

Utöver kidnappningarna i Sverige har Holst-Cappelen tidigare dömts för flertalet brott i hemlandet Norge, och var där en känd bedragare, skriver NRK

Hittades död i cellen

Holst-Cappelen led av en kronisk sjukdom som han vägrade att ta emot behandling för. Enligt Kriminalvårdens utredning ville Holst-Cappelen “svälta sig till döds” och innan han hittades död i sin cell ska han ha matvägrat i nästan en månad, skriver Expressen.

Philip Holst-Cappelen hittades död den 19 juli 2018. Han blev 53 år gammal.