Nytt alkoholstopp vid operationer – ingen alkohol på fyra veckor

- 07/01/2019, 09:44

I november infördes ett rökförbud för patienter som opereras på Östersunds sjukhus. Nu följer Västra Götalandsregionen i samma spår och planerar ett alkoholstopp för patienter som ska opereras på sjukhus i området.

I november införde sjukhuset i Östersund en ny regel som innebär att patienter som opereras på sjukhuset ska ha varit rökfria i sex veckor innan och efter operation. Nu planeras ett liknande alkoholstopp för patienter som ska opereras i Västra Götalandsregionen. 

Alkoholfri – färre komplikationer

Precis som med rökförbudet så handlar det planerade alkoholstoppet om patientens hälsa. Att vara alkoholfri i fyra veckor innan en operation kan halvera risken för komplikationer, enligt  Sveriges Radio. 

– Läkningsprocessen blir bättre och komplikationerna färre vid ett alkoholstopp, vilket också innebär att kortare sjukhusvård, säger biträdande regionchefläkare Marga Brisman i Västra Götalandsregionen, till SR.

Stoppet är redan verkställt i Borås

På Södra Älvsborgs sjukhus i Borås har redan alkoholstoppet satts i verket genom en hälsodeklaration som patienten får fylla i. Västra Götalandsregionen håller ett öga på sjukhuset för att kunna ta fram riktlinjer för alla sjukhus i området. 

– För att det ska fungera bra måste ett samarbete med primärvården arbetas fram. Vi måste också kunna stötta patienten om det behövs, säger Marga Brisman till SR

Har kan du läsa om alla nya regler som börjar gälla 2019.

Borde stoppet gälla i hela landet?