Sverigekarta, lastbil i snöoväder
Stormen Jan härjar i Norrland under fredagen. - Foto: Mats Andersson TT/TT & Pixabay

SMHI varnar: Stormen Jan drar fram över Norrland

Stormen Jan har dragit in över fjället och har gjort så med orkanstyrka. Nu varnar SMHI för stormen som förväntas att fortsätta härja i Norrland under fredagen.


Stormen Jan har dragit in över fjället och med det med råge. Ovädret har dragit fram med orkanstyrka och drabbat stora delar av Norrland med kraftiga vindar och nederbörd.

– Vi kan säga att vi har haft stormväder i framför allt Härjedalsfjällen och i Jämtlandsfjällen. I Lapplandsfjällen är det dåligt med observationer, men det har nog blåst storm där också. Det blåser rejält, så mycket kan vi säga, säger SMHI:s meteorolog Anette Levin, till Aftonbladet.

Stormen kulminerar nu under fredagen och förväntas börja avta när dygnet börjar lida mot sitt slut. Så här skriver SMHI på sin hemsida:

"Stormlågtrycket Jan passerar i detta nu med sitt centrum över nordligaste Skandinavien. Lågtrycket har orsakat och fortsätter ge kraftiga vindar över norra Sverige, stormstyrka i medelvind har nåtts på sina håll över fjällen, även orkanstyrka i vindbyar"

Klass 2- och 1-varningar på flera platser i landet

Under fredagen har SMHI utfärdat ett antal klass 2-varningar för stormbyar i Norrbottens län, Västerbottens län och Jämtlands län. 

SMHI har även utfärdat klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar vid inlandet och kusten för Norrbottens län, Västerbottens län och Jämtlands län.

"Förbered er på att strömmen kan gå"

Länsstyrelsen i Västerbotten har gått ut med information och uppmanar allmänheten att hålla sig uppdaterade och förberedda på vad som komma skall.

– De hårda vindarna kan leda till elavbrott och allmänheten måste förbereda sig på att strömmen kan gå. Vi uppmanar bland annat till att knyta fast lösa föremål, tappa upp dricksvatten, köpa värmeljus och batterier samt ladda mobilen, säger kriskommunikatör Lilian Johansson till VK.

Det här betyder en klass 1-varning för risk för stormbyar

Vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon.

Det här betyder en klass 2-varning för storm

Medelvind på minst 25 meter i sekunden. Mycket svårt att gå upprätt. Vid lös snö obefintlig sikt. Farligt att vistas på fjället. Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen.

Källa: SMHI

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du märkt av stormen Jan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

700 instängda i australisk avkrok

Israel uppges ha attackerat mål i Syrien

Israel har attackerat flera militära mål på landsbygden utanför Damaskus natten till tisdag, enligt statliga syriska medier.

USA: Vapen förstörda i Jemen

Sju sjömålsrobotar, tre attackdrönare och tre containrar med vapen tillhörande den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen förstördes av USA:s militär under måndagen, enligt ett uttalande.

SAS kan få böta – passagerare saknade covidtest

Flygbolaget SAS kan få böta i Danmark för att ha brutit mot reglerna under coronapandemin.

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

2 timmar sedan
Bygg- och miljönämnden i Örebro bötfäller markplanerings- och exploateringsnämnden i samma kommun efter att man missat att ett tillfälligt bygglov för en parkeringsplats gått ut, skriver Nerikes Allehanda.

Nvidia presenterar ny AI-processor

3 timmar sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.