Persiennsnöre lämnade 2-åringen livlös förskolan

- 22/01/2019, 19:09 -

Förra veckan fick Carola uppleva varje förälders mardröm. Hon fick veta att hennes tvååriga dotter strypts medvetslös på förskolan. "Det ska inte få finnas sådana här snören på förskolan, det är helt absurdt.".

Förra fredagen fick Carola, mamma till en tvåårig dotter, ett samtal som ingen förälder någonsin vill få. Förskolan hade ringt Carolas sambo, och meddelat att hennes dotter råkat ut för något så allvarligt att det potentiellt hade kunnat få en dödlig utgång.

– När min sambo ringde så befann jag mig på jobbet. Och han var fruktansvärt upprörd så det var några hemska minuter där jag inte ens visste om vår dotter levde eller om hon var död. Jag hörde bara "ambulans" och "strypt" och "jag vet ingenting", säger Carola till Nyheter24

Det Carola inte visste var att hennes dotter hade fastnat med med ett persiennsnöre runt halsen. Det är oklart exakt hur det gick till. Men i tysthet hade tvååringen stryps tills hon förlorat medvetandet. 

Ett annat barn i samma ålder fick syn på vad som hänt och hämtade en förskolelärare som hittade den livlösa flickan, som då hade hunnit bli blå. 

Lägger ingen skuld på personalen   

Carola understryker flera gånger under samtalet med Nyheter24 att varken hon eller hennes man lägger någon som helst skuld på förskolepersonalen.

– De agerade på helt rätt sätt när de förstod vad som hände. Alla som har barn vet att det går fort och att barn är uppfinningsrika. De kan skada sig på väldigt påhittiga sätt. Och man kanske är särskilt tyst om man vet att man gör något som man kanske inte får.  En person från personalen var i princip i rummet, och ändå höll detta på att gå så himla hemskt. 

Det är faktumet att snöret ens fanns i förskolans lokaler, som Carola menar är oacceptabelt. Trots att snöret som flickan fick runt halsen hade klippts, så hade det åter knutits ihop. Och på så sätt utgjorde det fortfarande en enorm säkerhetsrisk. 

– Jag är upprörd över är att dessa persienner fanns i en anläggning som har hand om barn fem dagar i veckan. Att man inte har ett barnsäkert alternativ där den mänskliga faktorn gör att det kan bli en dödlig utgång, säger hon till Nyheter24.

2-årig flicka.
Märken som lämnats på den 2-åriga flickans hals. Foto: Privat

Carolas tvååring klarade sig lyckligtvis med livet i behåll, men hon är medveten om att hon var nära på att förlora sitt barn. 

– Det är något jag och sambon lever med nu, tanken av hur fruktansvärt nära det var att det här hade kanske haft en helt annan utgång, med permanenta skador. Eller till och med döden. Därför känns det så otroligt viktigt för oss att föräldrar, och far- och morföräldrar ser över detta i sina hem. 

Jobbigt att gå tillbaka till förskolan

När händelsen ägde rum befann sig många barn i rummet och blev vittnen till händelsen. Något som Carola förklarar har gjort att många mår väldigt psykiskt dåligt, inklusive personal på förskolan. När det gäller hennes tvååriga dotter har de senaste dagarna också varit tuffa. 

– Lyckligtvis blev det ingen hjärnskada, det är främst bara de brustna blodkärlen som syns från syrebrist, och märket runt halsen. Men det har varit mycket mardrömmar. Hon ville inte gå till förskolan, och vill gärna inte vara i rummet där allt skedde. 

Flera liknande fall på förskolor runt om i landet

Under de senaste åren har flera fall av barn som skadats på samma sätt uppdagats. Barn som fastnat och strypts av gardin- och persiennsnören på förskolan. 

Fall som 3-åriga Samuel, 4-åringen i Kil, 2-åriga Isac och senast år 2016 2-åriga James, visar att detta är ett allvarligt och återkommande problem. 

Något som gör att Carola ifrågasätter varför det inte är ett krav att dessa typer av snören förbjuds i alla lokaler där små barn vistas. Hon hoppas också att hennes fall får andra att ta en extra titt i sitt hem och på förskolor. 

– Det ska inte få finnas sådana här snören på förskolan, det är helt absurt. Jag tycker att alla borde se över och byta ut dem, det borde nästan vara i lagen. 

I slutet av förra året gick Boverket ut med en varning gällande olyckor med barn i hissar. Läs om det här.   

Borde gardin- och persiennsnören förbjudas på förskolor?