Måndag 27 Jun
Stockholm

Experten om misstänkta morden i Sala: "Handlar om desperation"

Jerzy Sarnecki, morden i Sala.
Kriminologen Jerzy Sarnecki om misstänkta morden i Sala "Det handlar om desperation.". Foto: Foto: Niklas Hagman, Malin Hoelstad / TT (Montage)

Nyheter24 har pratat med experten Jerzy Sarnecki om de misstänkta morden, och självmordet, i Sala. "Det handlar om desperation. Och då de inte känner att de kan ta ansvar för sitt eget eller barnens liv, väljer de att ta med sig barnen i döden.".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under onsdagen uppdagades ett misstänkt fall av mord och självmord i Sala. En pappa misstänks ha skjutit sina två söner och sedan tagit sitt eget liv. 

Men hur vanliga är dessa typer av fall egentligen?

Enligt Jerzy Sarnecki, svensk forskare och professor i kriminologi, så är de inte särskilt vanliga. 

– Jag skulle säga att man ser ett eller två liknande fall per år, säger han till Nyheter24. 

Enligt Sarnecki så handlar det om mycket desperata människor som upplever att de är vid vägens ände och inte ser någon annan utväg än att ta sitt eget liv. Men som samtidigt upplever ett ansvar över sina barn. 

– Det handlar om desperation. Och då de inte känner att de kan ta ansvar för sitt eget eller barnens liv, väljer de att ta med sig barnen i döden. Det är både personer med en psykiatrisk diagnos men även personer som drabbas av akuta livskriser, förklarar han.

Finns det paralleler till morden i Bjärred?

Ett annat uppmärksammat fall där föräldrar valt att ta sina barns liv är morden i Bjärred som skedde för ett år sedan. Men till skillnad från onsdagens misstänkta händelser, så handlade det då om två föräldrar som tagit beslutet tillsammans. 

Något som enligt Sarnecki, är väldigt ovanligt. 

– I det fallet var det en mor och far som agerade tillsammans. Men normalt sätt händer det oerhört sällan. Oftast är det män som genomför dessa typer av brott, säger Sarnecki till Nyheter24.

Kan handla om hämnd 

Jerzy Sarnecki förklarar att det allra främst är män som begår dessa typer av brott. Foto: Malin Hoelstad / TT

En faktor som kan spela in i dessa typer av fall är att man genomgår en separation. Då kan mordet på ett barn handla om en typ av hämnd på den andra föräldern. Och det är allra främst pappan till barnen som begår denna typ av handling. 

– Det är i princip alltid mannen. När det förekommer i samband med en vårdnadstvist, och hämnd är inblandad, är det nästan alltid pappan som begår brottet. Det är ytterst ovanligt att kvinnor agerar på detta sätt. Men även där är det fortfarande människor som befinner sig i en förtvivlad situation. Och inte känner att de har en annan utväg, förklarar Sarnecki.

Varför är män överrepresenterade i dessa typer av brott? 

Men varför är det så mycket vanligare att män begår dessa typer av brott?

Enligt Sarnecki är den generella förklaringen att män är mer våldsbenägna än kvinnor, och därför är mer benägna att lösa konflikter med våld – och på drastiska sätt. 

– I dessa typer av konflikter skulle jag säga att en mor i betydligt mindre utsträckning skulle vara benägen att offra barnen för någon sorts tillfredsställelse i hämnd. Däremot förekommer det förstås att mycket förtvivlade kvinnor som känner sig hjälplösa tar livet av sig själva och barnen. Fallen kan variera lite. 

Hur vanligt är det att en förälder begår självmord efter att de tagit sitt barns liv? 

Sannolikheten att en förälder tar sitt eget liv, efter att ha dödat sitt barn, beror på situationen enligt Sarnecki. I dråpfall där föräldrar inte hade som avsikt att döda sitt barn är det ovanligare att en förälder tar sitt liv efteråt. 

– Det kan exempelvis handla om ett raserianfall där misshandeln av barnet leder till döden, eller en förälder som ruskar ett ungt barn väldigt hårt och på så sätt orsakar dödliga skador. Men i fall där mordet på barnet är avsikltligt, är det vanligare att föräldern begår självmord, säger Sarnecki till Nyheter24.

I fallet med de misstänkta morden i Sala så berättade mannen om dådet på sociala medier. Här kan du läsa om detaljerna från Sala-pappans Facebook-video.

Här kan du läsa om de misstänkta morden, och självmordet, i Sala

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.