Frida Boisen utsatt för hot under Trolljägarna: "Fega kräk"

- 28/01/2019, 15:13

Under inspelningarna av Trolljägarna har programledaren Frida Boisen mottagit flera hot. Men det stannade inte där, då även hennes familj blev indragen. "De här trollen drar sig inte för någonting", säger Frida Boisen till Nyheter24.

I Trolljägarna söker Robert Aschberg och Frida Boisen upp personerna som hatar på nätet. Ikväll är det säsongspremiär för programmet, där vi träffar människorna som gömmer sig bakom skärmarna, för att ställa dem mot väggen.

– Vi söker upp människor som sexuellt trakasserar människor och hotar familjer. Ibland sätter man det i system att för förstöra människors liv, säger Frida Boisen till Nyheter24.

Näthat sker i alla samhällsklasser i dagens Sverige – och trollen kan vara allt från en tonåring till en familjefar. Det här har blivit ett stort samhällsproblem då till och med etablerade människor i samhället hatar på nätet.

– I ett fall var jag med en barnfamilj, där de upprepade gånger skriver till den här familjen att: "Vi ska skjuta dina barn i pannan. De kommer dö, vi kommer våldta din tjej", säger hon.

Skickade begravningsentreprenörer till barnkalaset

Hon fortsätter:

– De skickar till och med begravningsentreprenörer hem till barnkalaset. 

Programledaren säger också att det är viktigt att prata om respekt och grundläggande värderingar redan i ung ålder. Där har skolan ett ansvar, men även föräldrar. Dessutom måste alla människor bli bättre på att säga ifrån ifall man ser någon bli utsatt för näthat.

– Annars blir vi inte bättre än den tysta ringen på skolgården som står där när mobbarna hatar på. Vi måste alla visa vad vi står för, säger hon.

Har du något tips till de som faktiskt är offer till näthat?

– Jag rekommenderar att man skärmdumpar, dokumenterar och polisanmäler. Jag önskar att polisen får mer kraft, resurser och kompetens att faktiskt sätta dit brottslingarna. Det behöver förändras, det är ett helvete som det är idag, säger hon.

Hotade hennes familj

Har du själv blivit utsatt för hot under inspelningarna av Trolljägarna?

– Ja, det har faktiskt tyvärr hänt. Jag har varit med om hot och trakasserier förut, men jag har aldrig tidigare varit med om att min familj eller barnen blivit indragna. De här trollen dras sig inte för någonting, så nu vet jag hur det är också. Det är bedrövligt, de är verkligen fega kräk, säger hon.

Och hur hanterar du det?

– Det var tufft faktiskt. Men det är bara att bita ihop och komma igen och fortsätta att göra det här jobbet och hoppas det gör skillnad, säger Frida Boisen.

Se klippet ovan när Frida Boisen berättar om hoten mot hennes familj och barn!

Trolljägarna
Frida Boisen har själv blivit utsatt för hot under inspelningarna av Trolljägarna. Bildkälla: Anders Wiklund/TT

Trolljägarna sänds i kväll klockan 21:00 på TV3!

Tittar du på Trolljägarna?