Gravid kvinna till sjukhus efter ingripande av ordningsvakter

- 01/02/2019, 08:37 -

Under torsdagkvällen kallades ordningsvakter till en tunnelbanestation i Stockholm. En gravid kvinna saknade enligt uppgift biljett och nu sprids filmer på ordningsvakternas ingripande, som slutade med att kvinnan togs till sjukhus.

Det var strax efter 20-tiden som SL:s vaktbolag larmade polis. Detta efter att en kvinna enligt vakterna saknade biljett och därför skulle avvisas från tunnelbanetåget och gjorde då motstånd. 

– Kvinnan har inte kunnat visa upp biljett och har fått en tilläggsavgift utskriven. I samband med det har hon blivit väldigt arg och gjort våldsamt motstånd mot vakterna, säger Henrik Palmér, presskontakt på SL till SVT Nyheter.

I polisens händelserapport står det att den höggravida kvinnan ramlat under ingripandet, och därför tvingats åka ambulans till sjukhus. 

Men enligt många vittnen som såg vad som hände var det inte riktigt så det gick till. 

På sociala medier sprids nu videos som vittnen till händelsen filmat. Många är upprörda över ordningsvakternas agerande – framför allt eftersom kvinnan är höggravid, vilket tydligt syns på mobilfilmerna. Kvinnan har även ett litet barn med sig.

– Hennes dotter togs åt sidan och grät och skrek efter sin mamma. Fyra vakter släpade kvinnan som hade blivit nedtryckt till marken och hon ropade att hon hade ont, säger ett vittne till SVT.

SL:s Henrik Palmér håller med om kritiken:

– Jag har förstått det som att det finns många mobilfilmer upplagda på det här som antyder att ordningsvakterna gått för hårt fram. Tyvärr är det i de här situationerna svårt att göra rimliga bedömningar. Det blir pressat. Uppenbarligen har det inte blivit rätt hela vägen här, säger han till SVT.

Både kvinna och vakterna polisanmälda

Efter händelsen har både kvinnan och vakterna polisanmälts.

– Det som har tillkommit är en anmälan om tjänstefel och en sådan anmälan kan vem som helst kan göra. Om någon har sett detta på sociala medier eller stått på stationen när det skedde så kan den personen göra en sådan anmälan. Vi vet inte vem som har gjort den i nuläget, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisens regionledningscentral till Nyheter24.

En av de som uppmärksammat filmer från händelsen är Instagramprofilen Lovette Jallow. Hon har delat videon på både sitt Instagram-konto och på Facebook. Hon menar, precis som många andra, att det är uppenbart att vakterna agerade rasistiskt, då den gravida kvinnan inte är vit. 

"Det här är det strukturella problemet som påverkar svarta kroppar varje dag”, skriver Jallow på Instagram.

Vakterna tagna ur tjänst

Under fredagsmorgonen kunde Dagens Nyheter rapportera att två av vakterna inblandade i händelsen stängts av. SL har startat en internutredning. 

– Jag har varit i kontakt med trafikförvaltningens ledning för att få deras bild och säkerställa att det görs en grundlig utredning. Jag vill signalera att vi ser allvarligt på detta och att vi vidtar alla åtgärder, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M), som är ytterst politiskt ansvarig för kollektivtrafiken till DN, och fortsätter:

– Oaktat vad man kommer fram till i utredningarna vill jag att det här ska vara ett undantag. Jag kommer att kalla till mig trafikförvaltningens ledning för djupare samtal på måndagen.

Det är inte första gången ordningsvakter och polis anklagas för rasism. Tidigare i veckan granskade Kalla fakta hur rasifierade personer behandlas av ordningsmakten i Sverige – läs mer om det här.