Jakobs hjälteinsats räddade liv: "Jag var tvungen att göra något"

- 30/01/2019, 20:59 -

I december räddade Jakob Gelberg livet på en man som befann sig i en brinnande bil. Nu hyllas hans hjälteinsats av polisen och tidigare i veckan uppmärksammades insatsen vid en ceremoni.

En tidig kväll i början på december i fjol satte sig 27-årige Jakob Gelberg i sin bil för att åka och hämta sambon utanför Helsingborg i Skåne. Han körde ut på en landsväg, där varken belysning eller vägräcken fanns.

Plötsligt började bilen framför honom att köra ostadigt och hamnade på andra sidan vägen, i motsatt körriktning – och där small det. Bilen som hamnat i det andra körfältet frontalkrockade med en mötande bil. Den mötande bilen flög ner på åkern, den andra stod kvar på vägen och en stor rökutveckling påbörjades.

– Det kom massa rök, och i en halv sekund tänkte jag "Oj vilken tjock dimma det var här", men jag insåg sen att det var ju på grund av röken från bilen. Det enda som jag tänkte då var "nu måste jag hjälpa till", säger Jakob till Nyheter24

Utan att tveka, ställde Jakob sin bil tvärs över bilvägen, med varningsblinkers på, och larmade SOS Alarm. Därefter sprang han fram till de båda bilarna för att se vem som var mest skadad och därmed vem som var i störst behov av hjälp.

Tog tag i mannens fötter och drog ut honom 

Bilen som tidigare hade börjat ryka hade nu börjat brinna väldigt kraftigt. Men trots att bilen stod i lågor, sprang Jakob fram till bilen för att hur det låg till med personen i.

– Jag såg inte om det var någon i bilen för det var väldigt mörk och mycket rök, jag kunde däremot se att det inte var någon som satt upp. Tillslut såg jag någon som låg ner över båda sätena där fram, med huvudet mot passagerardörren, berättar Jakob.

Han fortsätter:

– Jag skulle försöka dra ut honom med huvudet före, men jag fick inte upp dörren. I stället fick jag dra ut honom med fötterna först från förardörren.

När Jakob fått ut den skadade mannen släpade han bort honom 30 meter från den brinnande bilen och lade honom på en skyddad plats till räddningstjänsten kom. 

Räddade livet på mannen 

Mannen överlevde händelsen och enligt polisen i nordvästra Skåne var det Jakobs hjälteinsats som gjorde att mannen i dag lever – något som polisen ville uppmärksamma

Under måndagen hyllades Jakob av polisen. Bildkälla: Facebook/Polisen

Vid en ceremoni på Jakobs IT-företag på Mindpark i Helsingborg överlämnade polisen blommor, en plakett och en penna. 

– Det var väldigt fint gjort av dem tycker jag. Efter situationen som jag var med om har jag tänkt på om jag kunnat göra något annorlunda, så denna utmärkelsen är ett kvitto på att jag gjorde rätt i situationen. Det är lite svårt att ta till sig, säger Jakob till Nyheter24.

"Tänk om det vore jag"

I efterhand har han funderat på händelsen. Bland annat har han fått mer respekt för bilkörning, men han har också funderat på om det är något han kunde gjort annorlunda. 

– Jag har funderat på att det skulle vara jag som satt i den brinnande bilen, men även vad som faktiskt orsakat olyckan eftersom det inte var halka. Jag har också tänkt om jag kunnat gjort något annorlunda, säger han. 

Till vardags arbetar Jakob med välgörenhets-appen Bigheart. Med den kan användarna skänka pengar till välgörenhet varje dag utan kostnad, genom att se annonser i telefonen.

– Våra användare i appen är vardagshjältar varje dag. Det finns många i världen som behöver akut hjälp så det är viktigt att vi gör så mycket vi kan, inte bara när det händer olyckor runt omkring oss, avslutar han.

Har du ringt 112 någon gång?