Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya prognosen om våren – kan vara här om en vecka

- 10/02/2019, 13:33

​Ja, att det råder brist på D-vitamin för oss svenskar är inte direkt någon nyhet. Denna lång mörka vinter med de ofantliga mängderna snö verkar ju aldrig ta slut? Trodde du ja! Snön smälter som aldrig förr och våren är på g.

Att vädret varit minst sagt exploderande på alla olika sätt är ingen nyhet. Först kom stormen med ofantliga mängder snö, som senare ersattes av plusgrader. Och vad hände då med snön? Den smälte och det råder vattenkaos i flera delar av landet.

Vattenmängderna har minst sagt ställt till det en hel del. Men nu kommer förhoppningsvis vändningen – våren! Den är påväg och kanske får vi njuta redan nästa vecka.

Snösmältningen väntas ta en rejäl fart

Håller plusgraderna i sig som väntat och regnet öser ner enligt prognosen så väntas smältningen ta en rejäl fart de närmaste dygnen.

Det är områden längst ner i södra Sverige som kan få besök av våren nästa vecka enligt en ny väderprognos. Men för att det ska bli av behöver dygnsmedeltemperaturen hålla sig över noll grader – sju dygn i sträck och tidigast från och med 15 februari.

Och gissa vad? Det ser riktigt ljust ut!

Mer klart väder i början på nästa vecka

– Medeltemperaturen ligger på plus­sidan för i stort sett hela Götaland och även sydliga delar av Svealand under de närmaste dygnen, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca, till Aftonbladet. Han fortsätter:

– Det kommer en period med lite mer klart väder i början på nästa vecka. Då kan det bli minusgrader nattetid i så gott som hela landet.Men det är inget som ­tyder på att nattempera­turerna längst ner i söder kommer att bli så låga att dygnsmedeltemperaturen hamnar under nollan. 

Möjligtvis skulle det kunna ske för någon kustdel av Götaland. Men gällande Svealand och Norrland har Engblom riktigt svårt att tro att det kommer hända.

Skåne kan gå från höst till vår

Skulle det vara så att prognosen håller vid sig innebär det att Skåne går direkt från höst till vår. Orsaken till det är att det varit så milt väder i söder senaste månaderna. Och enligt en meteorologisk definition så har det faktiskt aldrig blivit vinter där denna säsong, rapporterar Aftonbladet.

Nyheter24 har tidigare skrivit om meterologen som berättar hur länge vinterns faktiskt stannar, det kan du läsa mer om här.

Längtar du till våren?