Julia, 19, brevvän med fånge: "Såg mer en trasig än en ond person"

- 14/02/2019, 21:04 -

För drygt tre månader sedan gjorde 19-åriga Julia något hon aldrig tidigare gjort – hon skrev ett brev till en fånge i USA. I dag är de brevvänner och pratar om allt mellan himmel och jord.

Det har nu gått några månader sedan höstkvällen då 19-åriga Julia Norgren satt hemma och inte mådde så bra. Hon var ledsen och försökte i desperata försök att komma på bättre tankar. Efter att ha försökt komma på andra tankar med både film och böcker utan framgång, tog hon fram sin dator. 

Då fann hon en internetsida öppen, där det stod: "Write a letter – Change a life". Sedan den dagen har hon brevväxlat med en 31-årig fånge som avtjänar ett 20 år långt fängelsestraff för rån och grovt rån i Texas, USA.

– Min blick fastnade direkt på en fånge som heter John. Jag klickade på honom och efter att ha läst om honom och om hans brott valde jag att skriva ett brev, testa och se vad som händer, säger Julia till Nyheter24

"Hoppas du mår bra i kropp och själ"

I det första brevet introducerade hon sig själv och skrev lite om sina intressen och var hon skrev ifrån. Några veckor senare fick hon ett brev på posten med amerikanska frimärken.

"Hej Julia! Jag hoppas att när du får det här brevet att du mår som allra bäst både i kropp och i själ. Vet att du kanske väntat ett tag på att få höra från mig tidigare men ditt brev kom inte fram förrän 3 veckor efter att du skickade det. Sverige - ett nordiskt kungarike som jag hört och sett på tv ska vara mycket vackert. Förhoppningsvis kanske jag kan få några bilder på ditt fina land och dom vackra hästarna i nästa brev?", var lite av det som stod i det första brevet från John.

John och Julia har varit brevvänner i tre månader. Bildkälla: Privat

"Vi delar en del fritidsintressen" 

I dag har de skrivit brev till varandra i ungefär tre månader. Och trots att John sitter inne i ett fängelse på andra sidan Atlanten så går brevväxlingen relativt lätt. Att det var just han som hon valde att skriva till var dels på grund av deras delade fritidsintressen. 

– Jag läste igenom hans profil och insåg snabbt att han och jag delar en del fritidsintressen, så som djur och musik. Han är också sjukt duktig på att måla, berättar Julia.

Nu när de har brevväxlat ett tag har hon framför allt insett en sak – John ångrar sitt brott och är beredd att ställa allt till rätta igen. 

– Jag såg mer en trasig människa än en ond människa och tänkte att jag i alla fall kan ge honom en chans. 

Skriver om allt 

För det mesta skriver Julia och John om allt möjligt, så som vardagliga saker som brevvänner vanligtvis gör. Dessutom har även John valt att berätta för Julia om sitt brott och varför han gjorde det han gjorde och varför det slutade som det gjort. 

– Jag har aldrig frågat honom om brotten eller liknande, för vissa kan det upplevas som otrevligt. Han har i stället själv valt att berätta om sitt brott och varför det blev som det blev, förklarar Julia för Nyheter24.

Hur får han dig att känna?

– Jag gläds av att något så litet som ett brev betyder så sjukt mycket för honom, för det gör det. Jag skriver mest för att han ska bli glad, för då blir ju jag glad. Det är kul, jag ser ju honom som en vanlig brevkompis liksom.

Vad tycker dina föräldrar om att du skriver med en man som sitter i fängelse i USA?

–  Båda tyckte att det var en dålig idé. De är oroliga för att han ska komma hit när han kommer ut. Mamma har väl accepterat det och börja se allt från min synvinkel - att man inte ska döma ut alla som sitter i fängelse som onda människor. Många jobbar med att reda ut sina liv och det här är ju en hjälp på vägen liksom, avslutar Julia.