Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pappan sökte föräldraledighet – fick sparken

- 14/02/2019, 22:02 -

En skoförsäljare bad om att få ta ut föräldraledighet i samband med sin semester. Men bolaget nekade mannens begäran. Nu har facket stämt bolaget för bland annat "brott mot föräldraledighetslagen".

Enligt svensk lag får föräldrar vara föräldralediga i 480 dagar, vilket innebär 240 dagar vardera. Är du pappa får du också vara ledig i 10 dagar efter att ditt barn är fötts

Men för en pappa blev dessvärre pappaledigheten något helt annat. Han blev nämligen av med jobbet när han bad om att ta ut föräldraledighet, skriver Kollega. 

Ville ha tid att umgås med sin son

Pappan arbetade till vardags som skosäljare till återförsäljare runt om i landet. Jobbet innebar många resor, vilket gjorde att mannens arbetstider inte var de bästa för att kunna kombinera ett familjeliv. Det var svårt för honom att få tid att umgås med sin ettårige sån, något som han verkligen ville.

I juni och juli skulle pappan ha semester, men eftersom han hade pappaledighet att ta ut planerade han att vara föräldraledig i drygt fem veckor, något som skulle kombineras med semestern. 

Nekades föräldraledighet

Däremot var detta något som inte beviljades. En vecka efter det att mannen sökt om föräldraledighet meddelade bolagets styrelseordförande att det inte skulle gå att pappan var borta i två sommarmånader. Detta eftersom de veckorna var en viktig period för försäljning och att företagets ekonomi skulle påverkas negativt. 

Styrelseordföranden bad mannen vid tre olika tillfällen att dra tillbaka sin ledighetsbegäran, men pappan ville inte göra det, vilket resulterade i att företaget sa upp honom på grund av arbetsbrist. 

Brott mot föräldraledighetslagen 

Företagets agerande mot mannen är enligt Unionen ett brott mot föräldraledighetslagen, rapporterar Kollega. 

Det visade sig att tidsperioden mellan samtalen om ledigheten och uppsägningen missgynnade mannen. Efter förhandling med facket valde bolaget tillslut att dra tillbaka uppsägningen en månad senare. 

Blev sjuk

Allt det här blev för mycket för mannen, vilket ledde till att han blev sjuk och fick sjukskriva sig. Men två dagar senare begärde styrelseordföranden ett bevis på att han faktiskt var sjuk. Åtta dagar senare var mannen fortfarande hemma och sjuk. Bolaget hade ännu inte fått in ett intyg som bevisade mannens frånvaro, vilket gjorde att de tolkade detta som att han fått ett nytt arbete någon annanstans. 

Får skadestånd 

Enligt fackförbundet Unionen har bolaget försökt få mannen att säga upp sig själv samt gjort sig skyldiga till särbehandling. Detta då det ska varit tydligt att pappan meddelat att han var sjuk och hade senare skickat in ett läkarintyg. 

Unionen har nu stämt bolaget i Arbetsdomstolen för brott mot föräldraledighetslagen samt kollektivavtalets lojalitetsplikt. Fackförbundet kräver även sammanlagt 130 000 kronor i skadestånd, skriver Kollega