Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Plockar du inte upp bajset efter din hund? kan du böter

- 17/02/2019, 21:40 -

Är du hundägare? Plockar du upp din hunds bajs? Eller är du kanske en av de som hoppas att ingen såg och knatar vidare? Att det som hundägare handlar om ett brott mot miljöbalken är nog inte alla som vet..

Något som många inte missat är att våren börjar krypa fram. Från en bitande kyla i vintras börjar våren sakta mig säkert visa sig på olika vis. Solen har börjat visa sig mer och mer och snön smälter sakta men säkert bort. 

Ett mindre charmigt tecken som snösmältningen för med sig är dessa högar med bajs som blir synliga när snön smälter. 

Hur många av alla hundägare är det som tar bort sin hunds bajs när den lämnat efter sig på promenaden? För om alla gör som de ska, så borde ju inte dessa bajshögar krypa fram med våren?

kvinna plockar upp hundbajs
Det kan slå en dyrt att inte plocka upp sin hunds bajs. Bildkälla: TT/Hasse Holmberg

En ny undersökning av Agria Djurförsäkring visar att det är hela 91 procent av alla hundägare som plockar upp bajset efter sin hund. De som verkar vara sämst (eller ärligast?) på att städa undan efter sin doggo är enligt undersökningen är åldersgruppen 30-45 år. Där erkänner var sjätte hundägare att de inte bryr sig alls om att plocka upp efter sin hund. 

Men vet de om att det är ett brott mot miljöbalken? En fällande dom kan faktiskt ge böter.

Lagkrav

– Tyvärr ser man ganska ofta bruna, små högar på trottoaren eller gångvägar, men de flesta är jättebra på att plocka upp. Förutom att det är ett lagkrav, så tror jag att det är viktigt för att människor och hundar ska trivas med att leva nära varandra, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur på Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Men vilka som faktiskt måste plocka upp efter hunden sin är det kommunen som bestämmer. Det är också anledningen till att reglerna skiljer sig en del. Men vanligaste platser som du bör plocka upp efter din hund är: parker, friluftsområden, badplatser och generellt tätbebyggda områden.

Inga rutiner

Eftersom majoriteten av hundarna i Sverige är vaccinerade så minskar smittorisken.

– De vanligaste smittsamma infektionssjukdomarna hos hund som sprids via avföring smittar heller inte människor, fortsätter Patrik Olsson.

Ett argument för att slippa plocka upp bajset är att bajspåsar ska vara miljöbovar. Men plockar du som hundägare inte upp efter hunden din kan det vara du som blir boven!

– Vi är skyldiga att bötfälla brottet, men vi har inte direkt en rutin för att ta fast folk som gör det, har Västerås kommunpolis Rolf Söderberg tidigare sagt till SVT

Visste du att kastanjer kan innebära livsfara för din hund? Nyheter24 har tidigare skrivit om det, här kan du läsa mer om det.