Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snart kan du skicka in din avföring för att testa för tarmcancer

- 18/02/2019, 21:14

Nästa år påbörjas en ny allmän screening i Skåne. Personer i åldrarna 60-74 kommer att kunna skicka in sin avföring via post för att få den testad för spår av tarmcancer. Den nya satsningen tros årligen kunna rädda 50 liv.

Från och med nästa år kommer skånebor mellan 60-74 år att erbjudas allmän koll för att upptäcka tarmcancer. Men istället för att behöva ta sig in till sjukhuset, kommer de som vill kunna få utföra en del av kollen hemma via en provtub.

Personerna kommer nämligen kunna skicka in ett avföringsprov med posten som sedan analyseras för att upptäcka cancerformen, skriver Lokaltidningen. 

2016 var det 6 627 patienter som diagnosticerades med tarmcancer i Sverige. Samma år dog 3 202 personer i tjock- och ändtarmscancer. 

Allra flest insjuknar vid 70-74 års ålder och vad gäller dödsfall till följd av cancern är den vanligaste åldersgruppen 65–84, enligt Folkhälsomyndigheten.  

Tarmcancer
Man har satsat 800 000 kronor på den nya screeningen. Foto: Pixabay

Förhoppningen är att man, genom denna satsning, ska kunna upptäcka cancern tidigare. Man tror att man årligen kommer att kunna rädda minst 50 personer från att dö i förtid av cancern genom hemproverna. 

Börjar med yngsta årsgrupperna 

Det har investerats 800 000 kronor i satsningen och nästa år kommer den börja erbjudas till de yngsta årsgrupperna. 

De personer som löper risk att drabbas av cancern, bland annat ägare till prov som innehåller blod eller slem, kommer att kallas in på en koloskopi. Och om det är så att man kallas in för vidare undersökning, ska man få tid inom tre månader. 

– Du ska inte behöva gå och känna oro utan har rätt att snabbt veta om du drabbats av tarmcancer, som är den tredje vanligaste cancerformen i landet. Vi ska erbjuda snabb tid, några exakta dagar har vi inte kommit överens om, men inte så lång tid som 90 dagar i alla fall, säger Gilbert Tribo i en intervju med Lokaltidningen.  

Här kan du också läsa om varför det är superviktigt att gå på cellprovstagning när man fått en kallelse

Går du på dina hälsokontroller?