Har du fått brev om cellprov? Därför kan det rädda liv!

Kvinnor mellan 23-50 år blir kallade till cellprovskontroll – vart tredje år. Har du blivit kallad? Då måste du läsa det här!


Varje dag insjuknar en kvinna i livmoderhalscancer, och var tredje dag dör en kvinna i samma sjukdom. De flesta av dessa kvinnor har inte gått på de cellprovskontroller de blivit kallade till – vilket gör cellprovet till en livsviktig undersökning. 

Sedan regelbunden gynekologisk cellprovstagning infördes i Sverige på 60-talet har antalet halverats, men fortfarande är det för många kvinnor som drabbas.

Livmoderhalscancer orsakas till största del av HPV (humant papillomvirus). Det finns olika typer av HPV, varav HPV-16 och 18 ligger bakom en stor del av all livmoderhalscancer. Dessa virus sprids via sexuell kontakt och är oftast ofarliga, men kan alltså leda till cellförändringar. 

Cellprovet visar om du har cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. De flesta som upptäcks är dock lättare förändringar som läker av sig själv, men en del, svårare kan behöva tas bort så att de inte får chans att utvecklas till cancer.

Genom att regelbundet lämna cellprov kan du alltså upptäcka dessa cellförändringar, skydda dig mot livmoderhalscancer och rädda liv! Överlevnad är den enskilt viktigaste motiveringen för att gå och testa sig. 

Nu för tiden kan man vaccinera sig mot HPV, vilket ger störst skydd om man ännu inte har haft sin sexdebut. Dock är det ingen ursäkt för att inte gå och testa sig – det är fortfarande viktigt att gå på sina cellprovskontroller, eftersom vaccinet inte skyddar till 100%.

Informationen är hämtad från 1177 Vårdguiden

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du lämnat cellprov?
Tack för din röst!