Stockholm

Pollenexperten: "Kan bli den värsta säsongen på 45 år"

Tjej som nyser, björk
Kan bli värsta pollensäsongen på 45 år. Foto: Erik Nylander/TT / TT/Hasse Holmberg / Emojipedia

Det här blir verkligen ingen rolig historia för alla pollenallergiker. För visst kan det ibland kännas som att det varje år varnas för "värsta pollensäsongen"? Den här gången menar en pollenexpert att det kommer bli den värsta säsongen på 45 år.


Läs mer

Ja, det är främst i västra och södra Sverige som det kommer kunna bli en riktigt tuff vår för pollenallergiker. Sedan pollen började mätas kommer detta antagligen bli det värsta säsongen. Riktigt galet.

Vad ligger bakom detta bombnedslag av pollen? Kanske minns du förra årets värmebölja? Rättare sagt inget man kanske glömmer i första taget. Och det är just den tidigare hettan som kommer orsaka de flesta nysningarna, kliande ögonen och rinnande näsorna i år, rapporterar Omni.

– Det var ju en extremt varm sommar 2018, så många av de vårblommande träden har kunnat ladda upp ordentligt, säger Åslög Dahl om prognosen till P4 Göteborg.

Dahl är minst sagt expert inom ämnet då hon arbetar som forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet. Hon fortsätter:

– Det gjorde att björkarna inte tröttade ut sig. Tillsammans med sommarens värme gör det att det nog blir en av de värsta säsongerna sedan vi började mäta för 45 år sedan.

Prosit! Bildkälla: Janerik Henriksson/TT

Vilken sort blir värst?

Björkpollenallergiker? Då kommer det antagligen bli en riktigt jobbig vår för dig. Det är nämligen pollen från björken som i år lär bli extra besvärlig.

– Det är när björken kommer igång som den jobbigaste perioden kommer vara, vid mitten på april till början på maj, säger Dahl.

Allergiker kan inte förväntas fungera på topp

Vi vet ju dock inte säkert hur det kommer att bli eller påverka oss förrän tiden är kommen. Men något som är säkert är att pollen medför en del svårigheter för allergiker. 

– Man kan tänka på att barn, elever eller anställda med allergi inte kan förväntas fungera på topp. Det får man ha förståelse för, avslutar Dahl till P4 Göteborg.

Tro det eller ej så finns det faktiskt sätt för allergiker att förebygga för pollensäsongen. Nyheter24 har tidigare pratat med Maritha Sedvallson, ordförande i astma och allergiförbundet, om hur man kan förebygga på bästa sätt. Här kan du läsa allt du behöver veta om det.

Om du inte hinner förebygga då? Ja, du kanske inte ens vet att du är allergisk förrän olyckan är framme. Här kan du ta del av fem tips som kan lätta dina besvär lite.

Är du allergisk mot pollen?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.